Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tajemný Banksy byl odhalen

Banksyho provokativní dílo z ulic Londýna
Banksyho provokativní dílo z ulic Londýna  (Autor: Famous)
Autor: Famous - 
15. července 2008
09:48

Několik let svými provokativními graffiti a podpisem Banksy vzbuzoval zájem veřejnosti i sběratelů umění. Za jeho díla statisíce dolarů zaplatili Brad Pitt a Angelina Jolie či Christina Aguilerová.

Teď je záhadný umělec útočící na konformitu Britů i jiných národů zřejmě odhalen. Jmenuje se Robin Gunningham a je mu 34 let. Pochází z Bristolu a není příliš nápadným mužem.

Pro některé byl Banksy geniálním umělcem, který dokázal provokativně útočit na společenské problémy. Pro jiné byl vandalem ničícím fasády. Fakt je, že dopadnout se ho nepodařilo nikomu řadu let. Banksyho malůvky na fasádách ale rozhodně uměním jsou, potvrzují to také aukce s artefakty, na nichž se jeho díla draží za nemalé částky.

Jako plátno Robinovi nejčastěji sloužily fasády a opuštěné zdi v Londýně, ale také v Bristolu, Brightonu či Izraeli. Celosvětově pobouřil tehdy, když v kalifornském Disneylandu nechal nafukovací pannu oblečenou jako vězně z Guantanáma či v Louvru Mona Lisu s výrazným úsměvem. Tu pak zvěčnil na zeď ještě s bazukou v ruce a sluchátky na uších.

O Banksym se spekuluje řadu let. Pro jedny je to geniální solitér, pro jiné umělecká skupina. Nejblíže se ale dostal tomuto neotřelému tvůrci graffiti britský list Mail On Sunday, který pronikl mezi jeho přátele a vypátral jeho otce, matku a sestru.

Mezi Banksyho obdivovatele z řad celebrit patří Christina Aquilerová, jež si pořídila za pětadvacet tisíc liber (asi 750 tisíc korun) pornografickou verzi anglické královny Victorie, kterak si užívá s prostitutkou. Pitt a Jolie koupili Manetovu verzi obědvající rodinky, jak zpod slunečníku pozorují hladovějící africké děti.