Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nejlepší ve vábení jelenů? Češi!

Autor: Vlaďka Hradská - 
30. června 2008
08:33

Přivábit zvukem statného jelena, nebo zmást zkušeného kolegu myslivce? To dokážou jen opravdoví mistři. Ti nejlepší z nejlepších se sešli na Mistrovství Evropy ve vábení jelenů.

 

Pětadvacet myslivců z devíti zemí muselo bravurně napodobit hlas starého jelena, zvuk při vábení laně a také vítězný ryk. Podle odborníků jde o vrcholnou dovednost myslivce.

"Trénuji v pokoji, když naši nejsou doma, nebo často v přírodě. Jelen má osm druhů hlasových projevů včetně odpočinkového mrmlání. Soutěžní disciplíny jsou ty nejnáročnější," poznamenal Josef Kapras, který titul mistra Evropy získal před třemi lety. A co myslivci k vábení jelenů používají? Stačí jim k tomu velká mořská mušle nebo kravský roh či umělá vábnička. Samozřejmostí je hluboký hlas a výborný sluch. "Ženy by mezi námi neobstály. Nemají hlasové dispozice k tomu, aby dokázaly ty krásné, chrčivé zvuky vyloudit," zdůvodnil předseda poroty Jan Kupka, proč mezi soutěžícími nejsou žádné závodnice.

"Já se pohybuji v přírodě odmalička a snažím se jí naslouchat. Když máte dobré učitele, je to vidět," poznamenal na adresu úspěšných Čechů vítěz Michal Franče, student střední lesnické školy. V tuzemsku zůstalo i druhé a čtvrté místo.


Mušle, kterou používají myslivci k vábení jelenů, se nazývá tritonka. Velkou roli hraje počet vnitřních závitů. Nejvhodnější je ta, co jich má osm. Záleží také na síle stěny. Nesmí být příliš silná ani tenká. Každá z těchto mušlí má ubroušenou špičku.

Ruku do ní myslivci nevkládají bezúčelně. Tlumí s ní vyluzovaný zvuk.