Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V noci na sobotu nastane slunovrat

Infografika ke Slunovratu
Infografika ke Slunovratu  (Autor: Infografika Blesk)
Autor: Veronika Pukačová, ČTK, žig - 
20. června 2008
05:00

Už v noci z pátku na sobotu začíná léto. Tedy alespoň podle letního slunovratu, který nastává přesně za minutu dvě!

Slunce dosáhne na každoroční pomyslné dráze nejsevernějšího bodu a začne se »vracet« zpátky k rovníku. Čeká nás tedy nejdelší den a nejkratší noc v roce. A příjemně letní budou podle meteorologů také teploty – až 27 °C! Sem tam se ale Českem přeženou dešťové přeháňky a dokonce i bouřky...

Už za několik hodin vstoupí Slunce do znamení Raka a začne se po své dráze vracet zpátky k rovníku. Právě proto zažijeme nejkratší noc v roce. A proč trvá tak krátce? Slunce totiž nezapadne úplně pod obzor, a proto jsou na území české kotliny velice světlé noci. V severských zemích, tedy za severním polárním kruhem, dokonce nezapadá vůbec. Dotkne se totiž horizontu, aniž by zapadlo.

Na jižním polárním kruhu se zase Slunce v poledne dotkne horizontu, aniž by vyšlo.

A jak bude léto vypadat podle meteorologů?

První astronomicky letní víkend nás ohřeje teplotami až 27 stupňů Celsia. Deštníky každopádně neodkládejte. Předpověď slibuje místy přeháňky a také bouřky. Červenec by měl být podle klimatologických modelů z USA teplotně průměrný, tedy 16 až 18 stupňů, v srpnu se počítá s podprůměrem – teplotami okolo patnáctky a častým deštěm. Této americké předpovědi se dá ale věřit jen na 65 procent.


Co uvidíte na obloze

✦ Stříbřité mraky – drobné krystalky ledu, které zespodu ozařuje Slunce. Působí pak jako jemné svítící závoje a v době letního slunovratu je uvidíme nad okolím severního obzoru.

✦ »Padající hvězdy« – jsou neodmyslitelnou součástí letní oblohy. Jejich zdrojem je meteorický roj Perseidy a pozorovat je můžeme od 19. července do 26. srpna.


Není léto jako léto

● Astronomické léto – období od letního slunovratu do podzimní rovnodennosti, tedy od 21. června do 23. září

● Klimatologické léto – trvá od 1. června do 31. srpna

● Vegetační léto – roční doba, kdy jsou průměrné denní teploty vyšší než 15 °C.


Nefandíte horku? Ochlaďte se v Krkonoších

Jste spíš milovníkem zimy a horké teploty a opalovačka vás rozhodně netáhne? Blesk má pro vás mrazivý tip. Vyrazte na hory!

V Krkonoších poblíž cesty k Luční boudě naměřili 10 stupňů Celsia a devět a půl metru sněhu, který tam určitě ještě chvíli vydrží. "Předpokládáme, že sníh defi nitivně roztaje až ke konci července," potvrdila Blesku Alena Machačová ze Správy krkonošského národního parku. Zchladit se rozhodla i Kateřina Leová. Pokud ji chcete následovat, vězte, že sníh stále ještě zabírá plochu 320 krát 100 metrů