Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Píchl žraloka do oka a zachránil si život

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Famous)
Autor: Famous - 
12. května 2008
14:39

Australský učitel přežil díky duchapřítomnosti napadení žralokem. V poslední chvíli ho rýpnul do oka a útočník ho pustil.

Jason Cull z Austrálie si neobvyklým chvatem zachránil život před jistou smrtí v čelistech bílého žraloka.

Dravou parybu, která na něj zaútočila na pláži v západoaustralském Middletonu, píchl prstem do oka. Čtyřmetrový kolos se po nečekaném útoku obrátil a odplaval pryč.

"Nejprve jsem si myslel, že to byl delfín, ale když připlaval ke mně a bouchnul přímo do mě, zjistil jsem, co je zač," uvedl sedmatřicetiletý učitel pro australský list Daily Telegraph.

Vzápětí se strhla bitka. Cull praštil žraloka pěstí, ale ten ho lapil za levou nohu a začal ho táhnout pod hladinu.

"Pamatuji se, jak mě táhl dozadu pod vodu. Cítil jsem, jak jsem kolem jeho těla, našel jsem jeho oko a rýpnul ho pořádně do něj. To pomohlo a uplaval," tvrdí kantor, jemuž duchapřítomný zásah zachránil život.

Jakmile vyplaval zpět na hladinu, začal řvát a varovat ostatní plavce. Mezitím se snažil rychle dostat k pobřeží, zatímco ho žralok nejistě objížděl v kruhu. "Nakonec ho začali zajímat víc dva jiní plavci a mířil k nim," dodal Cull, jehož z vody vyprostila padesátiletá Joanne Lucasová, dobrovolnice ze surfařského klubu, která tak sama riskovala život.

"Naštěstí mě vytáhla na břeh. Nemyslím, že bych zvládl zbytek té cesty sám," děkoval učitel své zachránkyni. Z pláže ho okamžitě převezla rychlá záchranná služba, kde podstoupil operaci těžce zhmožděné levé končetiny.