Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nejhorší věc, kterou můžete jíst: Kokosový olej je jed! Tvrdí harvardská profesorka

Kokosový olej
Kokosový olej  (Autor: iStock)
Autor: msj - 
22. srpna 2018
15:58

Najdete ho téměř v každém obchodu se zdravou výživou. Trend poslední doby je prý ale čistý jed. Profesorka z Hardvardské univerzity označila populární kokosový olej za nejhorší věc, kterou můžete mít ve špajzu.

Doktorka Karin Michels ve svém vyjádření na konferenci v Německu označila kokosový olej za „čistý jed“. Video s jejím projevem bylo zveřejněno minulý měsíc a od té doby ho vidělo více než 400 tisíc lidí. Její tvrzení podporuje i Americká srdeční asociace, která varovala konzumenty už před nějakou dobou.

Kardiologové věří, že chuť oleje je sice vynikající, ale to nepřebije fakt, že vám poškozuje tepny. Doktorka Michelsová říká, že je kokosový olej dokonce horší než sádlo.

Kokosový olej začal nabírat na popularitě na začátku tohoto století na základě dvou studií kolumbijské univerzity. Ta zkoumala kyseliny se středním řetězcem – typem tuku, který se nachází v kokosech. Toho je v kokosech ale pouze 14 procent. Zbytek jsou nasycené tuky.

Dnes 70 procent Američanů věří, že je kokosový olej zdravější, ne-li nejzdravější olej na světě.

Kokosy mají tedy 86 procent nasycených tuků, což je o třetinu více, než má klasické máslo. Právě tyto tuky ucpávají tepny a hromadí se kvůli nim cholesterol.

Máte s kokosovým olejem zkušenosti? Myslíte si, že je to zdravá alternativa klasických tuků, které používaly naše matky a babičky? Dejte nám vědět do komentářů.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pajato73 ( 23. srpna 2018 10:48 )

taky pouzivam uz asi rok, strava, sport, vylepsena postava k nepoznani!

superuser ( 23. srpna 2018 06:28 )

na ničem jiném už nevařím nepřipaluje se, cítím se líp za 3 měsíce 27kg dole,jinej už kupovat nebudu

doktormediciny ( 22. srpna 2018 16:45 )

To prirovnani se sadlem neni moc trefne...Jiz davno byla opustena teorie, zer sadlo ma moc cholesterolu. Ma dost vysoker kalorie,tedy metabolicky neprizniva skutecnost..Jinak nic

Zobrazit celou diskusi