Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Cesta na Luční boudu je konečně volná

17. června 2005
23:14

Polovina června je za námi a na Luční boudu se pro sněhovou nadílku ještě stále nedá dostat. Bylo proto nutné sehnat výkonnou frézu.

Neuvěřitelné! Za tři dny oficiálně začíná léto a ještě včera ráno se kvůli sněhu lidé nemohli dostat na Luční boudu! Po poledni konečně poslední připomínka zimy kapitulovala. Sněhová fréza a bagr se ale musely prokousat čtyřmetrovou vrstvou sněhu! Tolik sněhu bylo v místě, kterému se říká "mapa" - mezi Výrovkou a Luční boudou. V zimě tam vítr nafoukal sníh až do neuvěřitelných 21 metrů! "Sníh byl jako beton. Když jsme to zkoušeli nakladačem, udělali jsme za hodinu jen čtyři metry. Musel nám přijet na pomoc bagr. Fréza sama to neutrhla," řekl nám včera Aleš Jon, pracovník služeb města Pec pod Sněžkou, který řídí frézu. Cesta byla podle něho zavátá sněhem více než sedm měsíců. Proražení posledního úseku financovali majitelé Luční boudy, kteří konečně budou moci zahájit výstavbu apartmánů. Stavba má být hotová do podzimu, a tak je již tlačil čas. Cesta je totiž pro auta jedinou spojnicí k Luční boudě. Přestože už je silnice průjezdná, sněhu na koulování je tu stále ještě dost...


Víkend bude plný slunce Obloha skoro bez mráčku a teploty dnes až 26 stupňů, zítra skoro na třicítce - takový bude víkend, který právě začíná. Jen na jihu se ještě dnes dopoledne mohou místy shromáždit mraky, které na zem pošlou nějakou tu dešťovou přeháňku. Náladu by to ale nikomu zkazit nemělo. Brzy se vyčasí. Pro toho, kdo nemá v lásce velká tepla, máme radu: Vydejte se vysoko do hor. Tam se má rtuť teploměru vyškrábat přibližně na 17 stupňů.