Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Měsíční náklady na studium jsou 9 až 15 tisíc, odhalil průzkum

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
19. listopadu 2013
17:15

Náklady na živobytí a studium jsou na veřejných vysokých školách kolem 9000 korun měsíčně, na soukromých školách přes 15.000. Ukázal to dnes zveřejněný výzkum Eurostudent, který v rámci celoevropského šetření zpracovával dotazníky 4664 českých vysokoškoláků. Nejdražší je studium práv, právníci ale také nejčastěji při studiu pracují. Nejmenší náklady mají budoucí technici.

Co se týká finančních zdrojů, 40 procent studujících disponuje více než 10.000 korunami. Zhruba polovinu peněz na studium a živobytí mají studenti veřejných škol ze zaměstnání, u studentů soukromých škol je to dokonce 78 procent příjmů. Zbytek peněz mají zpravidla od rodičů nebo partnera.

"Více než polovina studentů právnických a pedagogických oborů nemá zdroje od rodičů. Naopak přes 80 procent studentů technických a uměleckých škol podporu od rodičů má," uvedl garant výzkumu Jakub Fischer.

Právníci mají navíc nejvyšší náklady na živobytí, asi 12.000 korun měsíčně, a na studium, 10.000 korun za semestr. Dvě třetiny studentů práv má proto pravidelný výdělek. Nejmenší výdaje mají studenti technických oborů, asi 8000 měsíčně na živobytí a necelé 2000 na studium za semestr. Technici také tráví v práci nejméně času, 40 procent z nich nemá ani příležitostný výdělek.

Při výběru školy přitom podle odpovědí studentů hrála finanční dostupnost studia jen malou roli, hlavní bylo budoucí uplatnění a zájem o obor. Průzkum také ukázal, že naprostá většina studentů by si vybrala stejnou školu a své vyhlídky na trhu práce vidí jako dobré nebo dokonce velmi dobré. Ohledně budoucího uplatnění si věří zejména absolventi zdravotnických, právnických a technických oborů, nejméně si věří zemědělci.

Spokojeni jsou mladí také s vybavením škol, přístupem vyučujících a kvalitou výuky. Výrazně kritičtější jsou ale k tuzemským podmínkám na školách studenti, kteří vyjeli na školu i do zahraničí.

Studijní výjezdy do ciziny se týkaly hlavně studentů magisterských programů, z nichž čtvrtina už buď vyjela nebo se na zahraniční pobyt chystá. Zájem strávit část studia v cizině deklarovalo také 40 procent nejmladších vysokoškoláků do 21 let.

Průzkum dále ukázal, že 13 procent studentů má nějaké zdravotní znevýhodnění. Jako překážku ve studiu uváděli své zdravotní problémy zejména lidé s psychickými poruchami.

mandat ( 20. listopadu 2013 10:26 )

Vysokoskolaci sli jen na rok na vojnu. Nebo si zaridili modrou knizku,aby nemuseli vubec.

mandat ( 20. listopadu 2013 10:24 )

Svata pravda. Mel jsem spoluzaka, mel same jednicky a nedostal se ani na stredni skolu, protoze jeho fotr protestoval proti okupaci Cs, v r. 68.

mandat ( 20. listopadu 2013 10:22 )

Za komunistu byly skoly, kam se dostalo 90 procent protekcnich deticek a zbytek 10 procent cekal na celou republiku. Byla jedna Hotelova skola v Mariankach. Byla jedna Skola spoju v Ziline. Nemluve o Filozoficke fakulte. Tam jsem cekal 10 let na moznost studia, prijimacky jsem udelal, prumel maturity 1,5 a presto jsem dostal dopis, ze pro velky pocet uchazecu. Dcera zname, maturovala ze 4 a dostala se na filizofii, protoze rodice oba v KSC, matka Zidovka, otec Slovak v Cs. armade.Nemluve o medicine, tam se davaly tezke uplatky.Normalni, talentovany clovek se na medicinu tezko dostal. To bylo tenkrat. Dostudoval jsem,ale mezi tim cekanim jsem tvrde makal a studoval jine skoly. Dnes je to jine, bohuzel si dost lidi kupuje nejen zkousky,ale i doktoraty. Bohuzel.

mandat ( 20. listopadu 2013 10:18 )

Hlavne ten alkohol je drahy.

forleni ( 19. listopadu 2013 23:10 )

Všichni chtějí studovat, nikdo nechce makat. Když chtějí studovat ať si to zaplatí. Vysokoškoláků je dost a jsou už zbyteční,kam jako všichni půjdou? Zato kvalitního českého řemeslníka aby člověk pohledal,vyučených je jako šafránu. Je mi milejší pekař co upeče chleba a zedník co postaví dům než vysokoškolský blb který vyplodí za den stohy papírů s nesmysly. A pokud je někdo geniální a na studium nemá tak ať se pro takové případy zavedou stypendia.

Zobrazit celou diskusi