Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Varánci komodští z pražské zoo: Až vyrostou, dokáží ulovit i člověka!

Autor: Richard Veselý - 
9. srpna 2012
16:21

V pražské zoo se vylíhlo osm mláďat vzácného varana komodského. Zatím jsou to roztomilí dráčci. V dospělosti však dorůstají délky až tří metrů a dokáží bez problémů ulovit nejen buvola, ale i člověka.

Nyní jsou potomci desetileté samice Aranky staří pouhých sedm až deset dní podle toho, jak postupně přicházeli na svět. „Zatím ještě nic nejedli. V bříšku ještě mají žloudkový váček, z kterého v prvních dnech života žijí,“ vysvětlil kurátor plazů Petr Velenský.

„Krmit je začneme příští týden. Podle oficiálních doporučení mají dostávat hmyz, naši varani ale nikdy sarančata nechtěli a začínáme rovnou na malých myších,“ popsal.

„Varani jsou velice inteligentní, jejich inteligence je srovnatelná se psy nebo tygry. V lidské péči dobře poznávají chovatele a vybudují si k nim blízký vztah, přestože by je mohli považovat za kořist,“ uvedl Velenský.

„Obzvlášť ve volné přírodě mohou být velice nebezpeční. Útok komodského varana patří k těm nejhorším a když se zakousnou do kořisti, je takřka nemožné jim uniknout,“ dodal chovatel.

Varan komodský…
…je největší ještěr na světě. Samci se dorůstají v průměru kolem 260 cm a 70kg, samice jsou menší. Dožívají se kolem třiceti let. V Indonézii žije posledních 5000 jedinců ve volné přírodě. Živí se prasaty, jeleny, dokonce i buvoly. Mají velice silný trávicí trakt, který je schopen strávit srst, kosti i kopyta ulovených zvířat. Samice dokáže vajíčka oplodnit i bez účasti samce. Chov varanů v pražské zoo patří mezi nejúspěšnější na světě a samice Aranka je s 45 mláďaty světovou rekordmankou.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

naidka ( 9. srpna 2012 16:54 )

Ježišmankote, to jsou krásňounečcí dráčci!!

prasopes ( 9. srpna 2012 16:29 )

Zobrazit celou diskusi