Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Bitva o Stalingrad: Za vteřinu byli všichni mrtví

Černobílou fotografii pro vás exkluzivně obarvil Nedělní Blesk
Černobílou fotografii pro vás exkluzivně obarvil Nedělní Blesk  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: František Prachař, mivrk - 
1. července 2012
05:00

Fotografii útočících vojáků Rudé armády pořídil v ulicích rozbombardovaného Stalingradu neznámý válečný zpravodaj.

Doslova za několik vteřin potom se vojáci dostali do palby německých minometů a všichni zahynuli... Útok směrem na Stalingrad začal 28. června 1942.

Jeho dobytí by Hitlerovi umožnilo dostat se ke zdrojům ruské ropy a zároveň by Sovětský svaz odřízlo od spojeneckých dodávek, zasílaných přes Írán a po Volze k bojující Rudé armádě. Sovětská vojska byla postupně zatlačena až k břehu Volhy – na tzv. »pjatačok «, pětník, jak mu vojáci pro malý rozměr říkali.

V pouličních bojích byly tanky k ničemu a sovětští vojáci postupně získávali převahu. Největší bitva dějin skončila 31. ledna 1943, kdy se obklíčená německá 6. armáda se svým velitelem, polním maršálem Paulusem, vzdala. Německo začalo válku prohrávat.

Účet jedné z největších bitev v historii

Sověti našli kolem Stalingradu 250 000 mrtvých Němců a Rumunů a celkové ztráty Osy (Němců, Rumunů, Italů a Maďarů) se odhadují na 800 000 mrtvých. Oficiální ruští vojenští historici odhadují, že při obraně města ztratilo životy 1 100 000 sovětských vojáků.

Rudá armáda ztratila 6000 tanků a 4000 letadel, Němci 3500 tanků a 3000 letadel. Zajato bylo 80 – 130 000 vojáků, v padesátých letech se jich do Německa vrátilo 6000, zbytek zemřel.

Legendární střelec Vasilij Zajcev

V době bitvy o Stalingrad zastřelil svojí puškou s dalekohledem 225 německých vojáků a důstojníků, včetně jedenácti odstřelovačů. Narodil se v zapadlé sibiřské vesničce Elino a už jako malý pomáhal otci v zimě lovit kožešinová zvířata. Dokázal zasáhnout veverku malorážkou na stometrovou vzdálenost.

Zajcev proslul železnými nervy a nekonečnou trpělivostí, dlouhé hodiny vydržel ležet zamaskovaný a čekal na příležitost. Zabíjel zejména důstojníky a sovětské velení ho proto nasazovalo vždy tam, kde se čekal německý útok. V lednu roku 1943 Zajceva oslepily střepiny granátu a hrozila mu ztráta zraku. Unikátní operace mu oči zachránila.

V únoru téhož roku mu byl udělen titul Hrdiny Sovětského svazu. Po válce pracoval jako ředitel Kyjevského strojírenského závodu. Pohřben je ve Volgogradu (dříve Stalingrad). O jeho válečném hrdinství byly natočeny dva fi lmy – Anděl smrti a Nepřítel před branami.

gogo ( 2. července 2012 21:26 )

Mírová mise ? Vy skutečně věříte tomu, že kdykolik, kdekoliv, jakýkoliv okupant je v té které zemi z "mírových" důvodů ? To snad ne...

gogo ( 2. července 2012 21:24 )

Tehdy jsem s některými vojáky mluvil (pačemu vy zděs..) a oni mi říkali, že nás přišli ochránit, abychom nebyli obsazeni Němci... Po desítkách let, které od té doby uplynuly, si často na tuto jejich větu vzpomenu ...

cert ( 1. července 2012 15:48 )

Ať jsou tam oficiálně pod jakoukoliv vlajkou, fakt je, že tam nemají co pohledávat.

anka ( 1. července 2012 15:31 )

Jednak nasi vojaci v Afganistanu jsou soucasti evropske mise a ne ve sluzbach USA. Je to mirova mise, nejeli tam zabijet. A jestli nevidite te rozdil, tak to mozna s tim vygumovanim neni tak jednoznacne. Hezky den.

grigorij.melechov ( 1. července 2012 13:44 )

nekolaborovali, museli http://www.hultschiner-soldaten.de/__cz/beweggruende.php

Zobrazit celou diskusi