Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

První minuty Hitlera v Čechách: Němci řvali, dobytek se plašil

Autor: red - 
8. dubna 2012
05:00

Vildnava, 3. 10. 1938: Z bavorského Selbu je to na hraniční přechod Vildnava a pak do Aše něco přes deset kilometrů. Hitlerova limuzína s českou poznávací značkou jela takřka krokem...

Němci jásali na obou stranách hranic. Řev davů byl prý tak silný, že na pastvinách poblíž se plašil dobytek. Hitlerovo uvítání při přechodu hranice řídil Konrád Henlein (šéf Sudetoněmecké strany) s manželkou. Pomáhali mu různí funkcionáři, šlo mnohdy o velitele bojůvek, které před obsazením českého pohraničí ze zálohy přepadaly české pošťáky.

Hitlerův osobní řidič Erich Kempke zastavil vůz těsně před hraniční závorou. Adolf Hitler pak po dlouhých minutách mávání a heilování přejel přes čáru a stanul na půdě, o které prohlašoval, že je sudetoněmecká. Z tohoto pohledu považoval Čechy za svou vlast, která mu jen zatím nepatřila.

Hlášení podal Hitlerovi generálmajor Heinz Guderian. Zdravici přednesl Henlein a kytici předala jeho dcera Gudrun. Něco po půl dvanácté Hitler odjel do Aše, do prvního českého města, které podle něj už nikdy českým být nemělo…

liwa ( 8. dubna 2012 19:16 )

Pravicový volič: já se pod ním na rozdíl od Tebe neválím,že by mne snad nějak potřísnil,ale von používá pouze chemické WC Ty koko..te!

naidka ( 8. dubna 2012 16:47 )

gogo ( 8. dubna 2012 16:13 )

Hlavně chlapče, že Ty tou verbeží nejsi ... Že jsi takový sečtělý, slušný a vtipný...

mim33 ( 8. dubna 2012 13:11 )

Výstižné.

hufnagll ( 8. dubna 2012 12:52 )

Koukám a čtu že pan Hitler je v čechách populární,teď dokonce vychází podrobný popis jeho cesty do Čech.Troufám si tvrdit že kdyby žil, tak mu TOPka nebo ODS nabídnou nějakou funkci.

Zobrazit celou diskusi