Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Příroda se zbláznila: Jabloně květou a zároveň mají plody

Rudolf Sedláček ze Šošůvky na Blanensku ukazuje na květy, které nyní na podzim vykvetly na jeho jabloni obsypané plody.
Rudolf Sedláček ze Šošůvky na Blanensku ukazuje na květy, které nyní na podzim vykvetly na jeho jabloni obsypané plody.  (Autor: Foto Blesk Gabriela Peringerová)
Autor: eis - 
21. září 2011
14:52

Na zahradě u Rudolfa Sedláčka (71) v Šošůvce na Blanensku se zbláznila příroda. Na větvích jabloně obsypané dozrávajícími jablky se objevily květy. Pod stromem, který by se měl už pomalu ukládat k zimnímu spánku a přitom kvete, teď místní zahrádkáři nevěřícně kroutí hlavou.

„Prvních květů jsme si všimli o víkendu a další začínají rašit. Já snad budu mít letos dvojí úrodu,“ usmívá se spokojeně majitel jabloně Rudolf Sedláček. Za jabloně, které jsou obsypané květy na podzim, může chladné léto.

Jabloň na zahradě Rudolfa Sedláčka v Šošůvce na Blanensku vykvetla. Na podzim má ale zároveň zralé plody. Jabloň na zahradě Rudolfa Sedláčka v Šošůvce na Blanensku vykvetla. Na podzim má ale zároveň zralé plody. | Foto Blesk Gabriela Peringerová
„Ovocné stromy mají v sobě látky, které v zimě zadržují jejich růst a pomalu se rozkládají. To se letos stalo při nízkých teplotách v létě. Jabloň si teď myslí, že už přešla zima a má jaro. Proto kvete,“ vysvětlil neobvyklý jev vedoucí Ústavu biologie rostlin Mendlovy univerzity v Brně Ladislav Havel. S myšlenkou na bohatou úrodu v příštím roce se má podle odborníka zahrádkář rozloučit. „Jabloň už na jaře příliš nepokvete. Už si to odbyla letos,“ dodává Havel.

lobotom ( 21. září 2011 16:25 )

u nás na Písecku taky

bara ( 21. září 2011 15:39 )

no jo, příroda se zbláznila a kvete, ještě že ne po celý rok, jak lidská blbost, ta kvete stále... například porodní bába, která byla u porodu 3 dny!!! (i laik, předpokládám, ví, že to není v pořádku)...pak matka, která i po komplikovaných porodech rodí opět doma, pak kdosi, kdo prohlásí o lékařích, že porody taky spackají a nic se jim nestane...atd... stačí projít články - třeba něco z poslanecké sněmovny, nebo někdy i diskuzi...)

Zobrazit celou diskusi