Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ostatky Mony Lisy jsou ve florentském klášteře, tvrdí vědci

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, mivr - 
27. dubna 2011
18:11

V bývalém florentském klášteře uršulinek ve středu začalo pátrání po hrobě a tělesných pozůstatcích Lisy Gherardini, jež seděla Leonardovi da Vinci modelem pro jeho slavnou Monu Lisu. Italští odborníci doufají, že toho objeví dost na to, aby mohli rekonstruovat její tvář a trošku tak poodhalit tajemství jejího úsměvu.

"Jsem v rozumné míře optimistický, že něco najdeme," řekl historik umění Silvano Vinceti, který už našel kosti barokního malíře Caravaggia a na základě lebek zrekonstruoval tváře několika umělců.

Vinceti a jeho spolupracovníci zahájili s pomocí "georadarů" pátrání v kapli bývalého kláštera, který od začátku 19. století sloužil k nejrůznějším účelům a je ve značně zpustošeném stavu. Pokud se nic neobjeví v kapli, bude pátrání pokračovat v bývalé křížové chodbě.

Porovná se DNA

Většina badatelů se nyní shoduje, že modelem pro Monu Lisu byla Lisa Gherardini, manželka florentského kupce Franceska del Giocondo. Podle italského specialisty na Leonarda Giuseppa Pallantiho vstoupila do manželově smrti právě do kláštera uršulinek, v roce 1542 tam ve věku 63 let zemřela, a tudíž by tam měla být i pohřbena.

Pokud bude její předpokládaný hrob nalezen, chtějí vědci porovnat DNA pozůstatků s DNA pozůstatků dvou Lisiných dětí, které jsou pohřbeny ve florentském kostele Santissima Annunziata. "Doufáme, že pak budeme moci zrekonstruovat její podobu," řekl Vinceti.

Obraz je z prvních let 16. století. Leonardo se od něho nikdy neodloučil a nakonec ho vzal s sebou do Francie, kde roku 1519 zemřel. Dnes je Mona Lisa největším pokladem pařížského muzea Louvre.

Zobrazit celou diskusi