Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Čeští vědci vědí, jak zastavit růst nádoru

Ilustranční foto
Ilustranční foto  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, šim, INT, pal - 
17. března 2010
10:10

Čeští vědci si připisují další úspěch v boji se zákeřnými chorobami. Zjistili, jak omezit růst zhoubného nádoru. Za úspěchem stojí tým Hynka Strnada z Ústavu molekulární genetiky AV ČR.

Vědcům se podařilo prokázat, že rakovinový nádor si přizpůsobuje své okolí tak, aby mu dodávalo důležité bílkoviny k jeho růstu. Podle vědců by přerušení tohoto systému mohlo být cestou, jak růst nádoru zastavit. Informuje o tom dnešní MF Dnes.

„Zajímalo nás, co dělá nádor s jinými buňkami ve svém okolí, a zjistili jsme, že i když nejsou zasaženy rakovinovým bujením, přesto se nestandardně mění. Zjednodušeně řečeno - nádor si přizpůsobuje své okolí k obrazu svému tak, aby mu dodávalo potřebné růstové bílkoviny. Pokud se jejich tvorba zablokuje vhodnými protilátkami, může být růst nádoru významně omezen," vysvětlil Strnad. Jeho týmu se podařilo zjistit i to, které bílkoviny jsou pro nádor důležité.

Vědci přitom zkoumali hlavně zhoubné nádory hlavy a krku, které jsou pátou nejčastější skupinou onemocnění rakovinou. Výsledky svého tříletého výzkumu zveřejnili podle MfD v nejnovějším vydání časopisu Histochemistry and Cell Biology a nechali si svůj objev patentovat.

Kdy se bude léčba používat u českých pacientů? „Než se výzkum dostane z laboratoře na kliniky k pacientům, bude potřeba ještě spousta peněz a další roky výzkumu,“ řekl Blesk.cz Strnad. Tým nyní čeká, jestli jeho objev zaujme natolik, aby některá farmaceutická firma investovala do vývoje nového léku desítky milionů dolarů.

Další vědecké úspěchy v ČR i zahraničí

Objev vědců z Ústavu molekulární genetiky se podobá loňskému zjištění expertů z Mikrobiologického ústavu. Skupina profesora Vladimíra Křena tehdy získala z bodláku ostropestřce mariánského látku silybin, kterou přetváří do nadějného léku na rakovinu. Silybin brání vývoji cév, které si nádor kvůli své výživě "stahuje" k sobě. "Cévy zaniknou nebo se vůbec nevyvinou, takže nádor odumře," řekl deníku Křen.

Revoluční je také metoda, kterou zkoumají američtí vědci v případě léčby rakoviny prsu. Představuje ji technika kryoterapie, kterou se běžně odstraňují bradavice nebo pigmentové skvrny. Kolem nádoru se vpichují tenké jehly se zmrazujícími plyny a zcela ho umrtví. Nesporná výhoda této metody spočívá v tom, že pacient nepotřebuje žádné drastické chirurgické zásahy, je téměř bezbolestná, a dokonce způsobuje to, že se rakovina nevrací.

Vliv kryoterapie na léčbu rakoviny zkoumají vědci z institutu rakoviny v Detroitu. „Neagresivní kryoterapie otevírá možnosti potenciální nové léčbě rakoviny prsu, je ale třeba ji dále testovat,“ tvrdí doktor Peter Littrup z detroitského institutu a dodává: „Když se užije v lokálním měřítku do něhož patří i případná léčba rakoviny prsu, zajišťuje bezpečné a účinné zmrazení nádoru.“ Studie také naznačují to, že by kryoterapie mohla být v budoucnu účinná i v případě léčby rakoviny prostaty.

sugarbitter ( 8. června 2014 13:06 )

Pokud je pravda, že někdo brzdí nebo zastavuje používání nové léčby,protože by nevydělával na cytostatikách, tak je horší než Hitler a měl by být samozřejmě trestán. Není žalobců?

fiat ( 27. srpna 2010 18:59 )

NEMŮŽE BÝT USTANOVEN NĚJAKÝ MEZINÁRODNÍ ZÁKON O POVINNOSTI UŽÍVAT NOVÉ OBJEVY A LÉKY VE PROSPĚCH LIDSTVA? jESTLI JE MOŽNÉ ABY SI FARMACEUTICKÉ FIRMY PREFEROVALY ZISK PŘED EFEKTIVNÍM LÉČENÍM A PŘÍPADNÝM ÚPLNÝM UZDRAVENÍM BY MĚOL BÝT ZNEMOŽNĚNO. NIKDO NIKDY NEVÍ,ZDA NEONEMOCNÍ SÁM NEBO NĚKDO BLÍZKÝ?? tA HAMIŽNOST JE NEUVĚŘITELNÁ A JE NĚCO ŠPATNĚ SEŘÍZENO A KONTROLOVÁNO. kDYBY BYL TŘEBA VYJÍMEČNÝ TREST ZA ZPŮSOBENÉ ÚJMY NA ZDRAVÍ CELÉHO LIDSKÉHO SPOLEČENSTVÍ, TAK BY ASI NEBYLO TAK SNADNÉ ZAŠÍT NĚCO DO ŠUPLÍKU A PRODÁVAT PLACEBO.

e.44 ( 17. března 2010 15:29 )

Takhle už zmizelo bohužel mnoho objevů

mejsehezky ( 17. března 2010 10:52 )

Bohužel si to myslím taky...

gogo ( 17. března 2010 10:46 )

Přesně tak !!! Ne člověk, ale zisky, toť vše oč tu běží. Často i sami onkologové se přiznávají svým pacientům, že by je mohli dle jejich názoru léčit účinněji, ale mají nařízeno ....

Zobrazit celou diskusi