Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Krutá zima: Co nás ještě čeká?

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Monika Rubešová - 
16. ledna 2010
07:55

Zima letos ukazuje, co všechno dokáže… A to je sotva ve své třetině! Co nás ještě čeká? Blesk připravil tři očekávané nejhorší varianty. A bude to tedy mazec! Vždyť v republice je nyní 2 600 000 000 m3 sněhu!

To je tolik vody jako v devíti vodních nádržích Orlík! A jak takový metr krychlový sněhu vypadá? Blesk ho ze sněhu vytvořil. A navíc, od neděle začne zase hustě sněžit!

Tuny sněhu v nížinách nás letos zaskočily. „V posledních 20 letech jsme si na takovou nadílku prostě odvykli. Ale v 60. či 70. letech minulého století takhle vypadala klasická zima právě i ve městech,“ uvedla meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu a dodala: „Od neděle opět očekáváme husté sněžení. V nížinách napadne kolem 10 cm, na horách až 20 centimetrů.“

Extrémem letoška je také doba, po kterou »bílá peřina « v ulicích vydrží. „Dříve to byly tak dva tři dny a bylo po sněhu. Momentálně to vypadá tak, že kvůli mrazům sníh neroztaje ještě nejméně 14 dní,“ dodala Honsová.

Co bude následovat? Zima nebude věčně, musí se oteplit! Reálně hrozí i skokové oteplení, kvůli kterému by tuny sněhu rychle roztály a republiku by pustošily záplavy! „Odhad celkového množství sněhových zásob na našem území je nyní 2,6 miliardy m3 sněhu, to je 33,7 litru na jeden metr čtvereční,“ upřesnila meteroroložka.

Na letošní zimu určitě nezapomeneme a přepíše i historické tabulky, Blesk proto připravil tři možné varianty, čím nás počasí v nejbližších týdnech ještě potrápí.

Co můžeme čekat v příštích dnech:

1. Další sněhová kalamita!

Nejnovější předpověď je pro mnoho míst v Česku trochu děsivá: „Od neděle začne opět hustě sněžit, bude sněžit i v noci na pondělí a přestane až v pondělí večer. V nížinách v Čechách napadne kolem 10 cm, na Moravě kolem 7 cm, na horách 20 cm nového sněhu,“ potvrdila meteoroložka.

Dobrá zpráva: Už víme, na co se máme připravit, nakoupili jsme teplé oblečení i hrabla a frézy na úklid.

Špatná zpráva: Pravděpodobnost vytvoření sněhové bouře, která nás zasáhla před pár dny, je v lednu jen 4%. Jenže pozor, v únoru dokonce 10%! Pravděpodobnost, že to v nejbližších dnech přijde: 99%

469055:gallery:true:true

2. Republiku sevře mráz!

„Mrazy na území Česka očekávám nejméně do 24. ledna,“ uvedla meteoroložka Honsová. V noci podle předpovědi teploty klesnou až k minus 15 stupňům, přes den se budou pohybovat od minus sedmi do mínus tří stupňů.

Dobrá zpráva: Zdá se, že nepokoříme nejchladnější dny za uplynulých 20 let, kdy v roce 1985 a 1987 padaly v noci teploty až k minus 30 a přes den bylo minus 14 stupňů!

Špatná zpráva: Pozor! Rozježděný a rozbředlý sníh může zamrzat a vytvářet tak nebezpečné překážky, chodníky budou zledovatělé. A to vše navíc pokryje nový sníh! Pravděpodobnost, že to v nejbližších dnech přijde: 95 %

469057:gallery:true:true

3. Po přívalech sněhu záplavy?

„Množství vody obsažené ve sněhu je v nižších a středních polohách vysoké,“ potvrzuje meteoroložka. Republika nyní leží pod 2 600 000 000 m3 sněhu! To je tolik vody jako více než devět napuštěných Orlíků! Další tuny sněhu připadnou během několika hodin...

Dobrá zpráva: Zatím mrzne, denně se odpaří 1 cm sněhu. Oteplovat se nejméně do 24. ledna nebude.

Špatná zpráva: Katastrofické povodně by nás zasáhly při oteplení na 10 stupňů. V lednu 2007 bylo ale přes den 12 stupňů, takže zcela nemožné takové teploty nejsou... Pravděpodobnost, že to ve nejbližších dnech přijde: 40 %

469058:gallery:true:true

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bara ( 16. ledna 2010 12:19 )

asi proto,ze to stoji vic penez nez kdysi a radnice mest na to nemaji. Penize se vyplytvaly taky na cyklostezky dle narizeni EU.

bosomfriend ( 16. ledna 2010 10:51 )

co ted s ni. Jen kdyby si kazdy plnil sve povinnosti jako on, tak by byl hned poradek. Jeho zastupci maji dostaek moci , aby to zvladli v Praze. Ale ceska zavistiva povaha ho mussi hned napadnout, ze si uziva . Chce jen opet dokazat, ze neco umi. Studium , pol. kariera, a vynikajici svetovy sportovec. Vseho je dost na odstraneni snehu, jen nesmi odpovedni setrit a tim si delat fin. zasoby na stavbu domu v Portugalsku. Vse je v soukromych rukou a krade se ve velkym.

gingervelvet ( 16. ledna 2010 10:12 )

Sotva napadlo pár vloček,už je zima krutá??? Pamatuji se na mnohem více sněhu a mnohem třeskutější mrazy. Z normálního průběhu zimy děláme vědu. Proč? Co je divného na tom, že v zimě padá sníh a mrzne?

Zobrazit celou diskusi