Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Přijde konec světa už za 3 roky?

Autor: Zuzana Pšenicová - 
25. října 2009
05:00

Zemské desky pod Los Angeles se dávají do pohybu, město a pak i celá planeta prožívají apokalypsu, vše se hroutí, hoří, zaniká. Je rok 2012 a přichází konec světa.

Tyhle katastrofické scény z nového amerického filmu 2012, který přichází na celém světě do kin 12. listopadu, jsou založeny na proroctvích dávných věštců a na zkoumání mayského kalendáře. Kam až sahá fikce filmu a co nás doopravdy čeká?

Na toto téma už vzniklo několik scénářů i románů, ale katastrofický film 2012 s Johnem Cusackem v hlavní roli bude něčím výjimečným. Jeho scénárista Harald Kloser o své inspiraci řekl: „Zjistíte, že miliony lidí ze všech společenských vrstev věří, že v roce 2012 dojde k nějaké společenské nebo duchovní změně.“ A skutečně film netěží jen z děsu diváků z katastrof, ale staví děj také na politickém a duchovním pozadí. Politici celého světa vlastně rozhodují o tom, kdo přežije a kdo bude obětován. Vzniká nový svět. Ale je očištěný od těch špatných?

Vymění se zemské póly?
Film vznikl na základě podivného konce mayského kalendáře. Tento kalendář naprosto přesně předvídá měsíční cykly včetně místa a času zatmění Slunce na tisíce let dopředu. Ovšem pak rázem končí 21. prosince 2012 a od toho se odvíjí všechny úvahy o tom, zda Mayové přestali jen psát, protože někdy přestat museli, nebo má toto datum určitý význam.
Mayský kalendář začíná rokem 3113 před naším letopočtem a jeho velký koloběh trvá 5125 let. Mayové věřili, že na konci tohoto koloběhu nastanou obrovské změny. Zcela zjednodušeně řečeno: vymění se zemské póly kvůli specifickému postavení Země a Slunce, nastane očista Země a zůstanou jen dobří lidé. Byli bychom v klidu, jenže Mayové nejsou jediní, kteří si vybrali rok 2012 a zimní slunovrat 21. 12. jako den poslední. Proroci, jako byla řecká Sibyla nebo anglický Merlin či prorocká čínská Kniha proměn, k němu také směřují strašlivé věštby.


Jak to vidí geolog
Ředitel Geologického ústavu Václav Cílek se vyjadřuje opatrně: „Litosférické desky se rozjíždějí zhruba o 2 – 12 cm za rok a není možné, aby tento proces byl nějak urychlen. Jiná věc je ta, že desky o sebe mohou zadrhávat, tím se hromadí napětí, které se vybije náhlým posunem, tedy ničivým zemětřesením. Toto riziko na linii San Andreas, která prochází u Los Angeles, skutečně hrozí. Ale rovněž například Tokio je v analogické situaci případného zemětřesení.“ Podle něj v měřítku asi 30 let je toto riziko už poměrně velké. „S rokem 2012 bych byl opatrný, ale fakt je ten, že během dalších několika let bude řada ekonomických a klimatických trendů patrnější,“ dodává.

Sejdou se planety v nezvyklém úhlu?
Astrofyzik Jiří Grygar je razantní: „Sděluji, že to celé s rokem 2012 je neuvěřitelná snůška nesmyslů. Proti tomu bylo proslulé radio Jerevan důvěryhodným zdrojem informací.“

Co na to astrologie
Astroložka Lenka Kobásková Mochnáčová konec světa zavrhuje: „Z astrologického pohledu je zcela jistě vyloučeno, že by mělo dojít ke konci světa. Slunce bude 21. 12. 20012 ve znamení Střelce v nepřesné konjunkci s Plutem, bude vytvářet harmonický úhel k Saturnu a Neptunu. Konstelace nejen tohoto dne, ale i roku 2012 bude pro mnohé státy a mnohé z nás důležitým obdobím změn, jež mohou proběhnout zcela zásadně, ale nenesou konec lidstva. Nastane období transformativních změn pro lidstvo. Uran v této své poloze hovoří o jakémsi přepólování.“

Zobrazit celou diskusi