Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rakovinu likvidují radioaktivní zrnka

Autor: Marie Machková - 
14. října 2009
06:00

Rakovinu prostaty léčí radioaktivními zrny. Onkologické centrum v Novém Jičíně je pracovištěm, kde si se zákeřnou chorobou umějí poradit bez operace a dlouhodobého vnějšího ozařování.

Pacient nastoupí do nemocnice, druhý den se podrobí zákroku, a pokud je bez problémů, jde další den domů,“ řekla primářka radioterapie Renata Soumarová. Metoda takzvané permanentní brachyterapie spočívá v trvalém zavedení částeček radioaktivního jódu do prostaty, kde zrnka ozařují a postupně ničí nádor.

Až vyprchají, zůstávají v těle. „Poločas rozpadu je 59 dní,“ upřesnila primářka. Novou metodu se novojičínští lékaři učí od německého týmu v čele s profesorem Mihainem Fibrinem Radulescu.

„Tento způsob léčby je nejšetrnější a prakticky bez vedlejších účinků. Močová inkontinence a impotence jsou prakticky vyloučeny,“ vysvětlil Radulescu. Kromě lékařů se na zákroku podílejí i fyzikové.

Ti musejí spočítat, jaké množství radioaktivních zrn mají lékaři do těla zavést. Ti také duté jehly plní válečky o průměru 1 milimetr a délce 5 milimetrů. „Práci lékaře sledujeme na monitoru přímo na operačním sále,“ uvedl fyzik Luboš Homola.

V Novém Jičíně takto ošetřili už pět pacientů. Zákrok ale zatím není plně hrazen pojišťovnou. „Materiál, tedy zrna, si musí hradit pacient, což je asi sto tisíc korun. Ale snad příští rok už to bude platit pojišťovna,“ informovala Soumarová. Ročně u nás onemocní rakovinou prostaty asi šest tisíc mužů.

thomas2 ( 15. října 2009 19:11 )

To vam v Cesku trvalo. Tady v USA to delaji davno. Muj otec take zrnka dostal, v New Yorku, ale presto na tu rakovinu zemrel. Uz v roce 1989.

Zobrazit celou diskusi