Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nejšílenější zákony na světě: Za vibrátor vězení, za žvýkání pokuta!

Pozor na žvýkání.
 (Autor: wikipedie.cz)
Autor: Jan Horák - 
11. října 2009
05:00

Na mnoha místech na světě platí zákony, nad kterými člověk se zdravým rozumem může jen kroutit hlavou. Většina absurdních zákonů má přitom společnou jednu věc, a tou je jejich zastaralost. Kvůli líným zákonodárcům tak stále platí nesmyslné paragrafy, které mnohdy bývají i přes sto let staré. Co všechno se najde v zákonících?

Bez podpisu se nepřevtělíš!
Buddhističtí mniši v Tibetu musí čelit nesmyslným čínským zákonům. Mnichům, kteří věří v reinkarnaci, bylo například zakázáno se po smrti převtělovat bez oficiálního povolení čínské vlády.

Za vibrátor 10 let vězení
V americkém státě Alabama zřejmě nemají moc pestrý sexuální život. Lidé tam totiž nesmějí prodávat sexuální hračky. Pokud by je někdo prodával ilegálně, hrozí mu při prvním prohřešku až rok vězení a pokuta v přepočtu 170 tisíc korun a při druhém dokonce až desetiletý trest vězení.

Muži v Arkansasu mohou ženy bít
Zákazem prodeje sexuálních hraček však výčet absurdních zákonů ve Spojených státech nekončí. Například v americkém Arkansasu mají muži ze zákona povoleno udeřit svou ženu, avšak pouze jednou měsíčně. Ve městě Blythe v Kalifornii muži pro změnu smějí nosit kovbojské boty, jen když vlastní minimálně dvě krávy.

Rychlá jízda za miliony
Ve Finsku se pokuty za dopravní přestupky liší podle výše platů. V lednu 2002 se díky tomuto nesmyslnému zákonu zapsal mezi světové rekordmany jeden ze šéfů firmy Nokia Anssi Vanjoki, když za rychlou jízdu na svém motocyklu (místo povolených 50 km/h jel 75 km/h) dostal pokutu v přepočtu 213 milionů korun. Nakonec mu byla snížena jen na 18 milionů korun. I v tomto případě se však jedná o nejvyšší pokutu za rychlou jízdu, kterou kdy kdo dostal.

Zrcadloví gynekologové
Zajímavé zákony má i malý ostrovní stát Bahrajn. Tady mají mnoho zákazů především ženy. Nesmějí například pracovat jako doktorky. Jenže tady nastává obrovský problém, především v oblasti gynekologie. Muži totiž mají zakázáno dívat se zpříma na cizí ženské genitálie. Bahrajnští gynekologové jsou však vynalézaví a jelikož se v zákoně nic neříká o odrazu v zrcadle, tak veškeré zákroky provádějí s použitím zrcátka.

Zákaz umírání, jasný?!
V Westminsterském paláci, sídle parlamentu Velké Británie, mají lidé zakázáno zemřít. Tak to doslova stojí v britských zákonech. Jakmile se tedy ve Westminsterském paláci objeví osoba z řad obyčejných lidí, která nebude vypadat zdravotně v pořádku, ostraha budovy ji okamžitě vyvede ven. Důvodem je to, že ať už v paláci zemře kdokoliv, má nárok na státní pohřeb, který však normálně mívají pouze významné osobnosti.

Kanaďané nesmějí zabít yettiho
Velcí podivíni jsou i zákonodárci v Kanadě. Vymysleli tam totiž zákon, který občanům zakazuje zabít yettiho, pokud se vůbec někdy objeví. Vedle této absurdity pak vypadá až příliš seriózně zákon, který tamním rádiím ukládá povinnost zahrát z pěti písní alespoň jednu kanadskou.

Pozor na žvýkání
Turisté jedoucí do Singapuru by si měli dát pozor. V tomto městském státě, který patří mezi nejvyspělejší země na světě, je totiž zakázáno žvýkat žvýkačku. Pokud však někdo bez žvýkačky nevydrží ani den, může si zažvýkat alespoň na hotelovém pokoji, kde je to povoleno.

johankadl ( 24. února 2015 12:04 )

 Haha, a já bych svůj super vibrátor ( http://erodream.cz/vibe-therapy-tantric-cerny-537.html ) nikdy pryč nedala!

Zobrazit celou diskusi