Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čmelákům v Česku hrozí vyhubení! Jak to?

Autor: Jan Doležal - 
22. července 2009
05:39

Jak je to možné? Mohou za to nové exotické lípy z Balkánu a Asie, které se teď vysazují ve městech. Podle ochránců přírody stromy obsahují nektar, který čmeláky nemilosrdně likviduje.

Stovky čmeláků zahubily během několika dní dvě exotické lípy v areálu Sletiště v Kladně. „ Volala nám paní, že tam pod stromy leží stovky čmeláků. Jeli jsme okamžitě na místo a zděsili se. Nejhorší je, že lípy určitě zabíjely i jinde v Česku, my ale nevíme kde,“ řekl včera Blesku Patrik Sláma z Domu ochránců přírody v Praze 4.

Nebezpečné lípy, jako je lípa plstnatá, kvetou později než naše dva původní druhy lip a mají velmi vonné, a tedy pro čmeláky neodolatelně lákavé květy. „Bohužel, pro čmeláky je tento nektar nestravitelný! Čmelák při jeho získávání vydává mnohem víc energie, než přijímá, a proto velmi rychle hyne hlady,“ dodal Sláma.

Zabijácké lípy plstnaté, které pocházejí z Balkánu a Asie, jsou přitom oblíbené při výsadbách ve městech, protože dobře snášejí znečištěné ovzduší. Úřady jimi proto nahrazují stromořadí původních druhů lip, které městský smog ničí.


Ochránci vyzývají: Posílejte fotky mrtvých čmeláků

Čmeláci jsou významnými opylovači květin a v České republice patří mezi chráněné živočichy. K jejich odchytu a manipulaci je potřebná výjimka ze zákona. Český svaz ochránců přírody (ČSOP) proto prosí o pomoc. Pokud se někde setkáte s hromadným úhynem čmeláků, místo zdokumentujte, strom vyfotografujte a fotky, případně i listy a květy lípy pošlete na adresu Dům ochránců přírody, Michelská 5, Praha 4.

Hynou hlady a vysílením

1. Čmeláka láká silná vůně lípy, takže jakmile ji zaregistruje, namíří si to rovnou k ní, sedne do květu a sbírá pyl, který je pro něj v podstatě jako droga...

2. ...pak sosá a sosá a nemůže přestat. Pyl exotických lip je ale nevýživný, protože obsahuje cukry, které organismus čmeláka nedokáže rozložit...

3. ...proto čmelák vydá podstatně víc energie než přijme, a zahyne tak paradoxně hlady a vysílením.

demiro ( 22. července 2009 10:00 )

Sakra, co sem pises? Nikdo ti nerozumi. Nedej to, nepis a radeji se uc cesky.

hani ( 22. července 2009 07:49 )

Proc myslite ze vynni lipy? Za to jsou clovek. Hned vidim brambory, ktere ne muze jist koloradsky brouk. Nejsou jedneho. Taky nejsou vubec komari a malo vos. To jsou genetycka zbran proti chmyzu dnes. V Cine chmyzu zustalo moc malo. Zitra to bude proti lide. Stejne. Pihulky od tehotenstvi taky genetycke latky proti lide. Kolik mate neplodnych zen a muzuv? Proc? Geny na lide zautoci kazdodenne. Doktori rika ze nevi spatne to je nebo ne. A bandito vi ze to moc dobra zbran. Musite hledat vsech mrtvych zyvocichuv. Nebo slabe, nemocne, maji men rustu. To vas moc prekvapi.

petr11 ( 22. července 2009 06:44 )

Přírodu si ničime sami a ona se nám odvděčí- třeba záplavami!!

Zobrazit celou diskusi