Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Za domem měli 1000 hřibů!

Antonín Lelovics (48, uprostřed) z Hostimi u Berouna se svou přítelkyní Michaelou Šaldovou a správcem svého statku Františkem Doležalem se chlubí úlovkem, který čítá asi 1000 hřibů
Antonín Lelovics (48, uprostřed) z Hostimi u Berouna se svou přítelkyní Michaelou Šaldovou a správcem svého statku Františkem Doležalem se chlubí úlovkem, který čítá asi 1000 hřibů  (Autor: Blesk – David Malík)
Autor: Jan Doležal, Petr Slonek, pad, ČTK - 
11. července 2009
05:46

Tak tomu se říká úroda! Přímo za svým domem našel Antonín Lelovics (48) z Hostimi u Berouna tisícovku hřibů. Nemusel chodit daleko a k nevídanému úlovku mu stačily pouhé tři a půl hodiny!

Nejde ale o náhodu, mykologové potvrzují: Současné vlhko a teplo houbám přeje a rostou proto víc. Na opravdové žně si však ještě počkáme.


Pochlubte se nám svými úlovky!

Fotografie svých houbařských úspěchů posílejte na online@ringier.cz. Do předmětu emailu napište heslo Houby. Podmínkou je, že houby musíte vyfotit s aktuálním vydáním tištěného Blesku.


„Chodím na houby od dětství, ale tohle se mi ještě nestalo. Měl jsem ale jenom košík a bylo mi líto tam ty houby nechat, tak jsem je zabalil ještě do trika a tepláků,“ vyprávěl Blesku úspěšný houbař. Rodinu nyní čeká krájení, nakládání, sušení a smažení. Kdo bude ale při zpracovávání nasbíraných hřibů pomáhat, ten určitě nepřijde zkrátka. Antonín Lelovics hodlá totiž podělit všechny příbuzné.

Tolik hub našel šťastný houbař za 3,5 hodiny Tolik hub našel šťastný houbař za 3,5 hodiny | Blesk – David Malík

Tolik hub našel šťastný houbař za 3,5 hodiny

A jeho úlovek potvrzuje i Jaroslav Landa z České mykologické společnosti, když říká, že se v posledních dnech dařilo zejména hřibům, holubinkám, muchomůrkám, ryzcům a závojenkám. Houbaři by podle něj měli hledat zejména v listnatých oblastech mezi duby a habry.

„Houbám prospívá střídání teplého, studeného, vlhkého a suchého počasí. Silnější vlna růstu už tady částečně je, ale ještě by měla sílit,“ dodal Landa.

Kvůli nevyrovnaným srážkám jsou mezi jednotlivými oblastmi velké rozdíly. „Průměrově houby rostou všude. V rámci jednoho kraje jsou místa, kde rostou dobře a kde vůbec,“ doplňuje hradecký mykolog Josef Slavíček.

Podle něj je například výborná oblast Ještědu, zatímco nedaleká Česká Lípa je na houby skoupá.


Příští týden zase tropy!

Po týdnech extrémních srážek, bouřek a velkých záplav se můžeme zase těšit na pořádné léto! Počasí se totiž vrací k letním teplotám a dokonce příští týden do Česka vtrhnou opět tropické třicítky!

Podle meteorologů se ve zbývající části července a prvních deseti dnech srpna vrátí počasí k průměru. Vedle toho, že už nebudou hrozit intenzivní deště, se Češi mohou už v příštím týdnu těšit na tropické třicítky. A místy teploměry podle dlouhodobé předpovědi vyšplhají až na 33 stupňů Celsia. Ke konci druhé a na začátku třetí červencové dekády se sice trochu ochladí a místy možná sprchne, ale můžeme stále očekávat denní maxima mezi 20 a 26 stupni. Polojasno s přibývajícími přeháňkami a bouřkami by měl přinést i počátek srpna. Teploty budou počátkem druhého prázdninového měsíce dosahovat 22 až 28 stupňů.

spoon ( 11. července 2009 20:45 )

v Beskydech dvakrát a našel jsem H.o.v.n.o.

1946 ( 11. července 2009 16:25 )

našli hodně hřibů, ale jsou většinou všechny červivé. jen by mě zajímalo, kolik z té 100 hřibů skutečně zpracoval.

cranberriess ( 11. července 2009 06:15 )

a přeju, mňam.

Zobrazit celou diskusi