Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kapitánem ponorky za 100 tisíc!

Autor: Jan Horák - 
7. června 2009
05:14

Zkoumat oceán ve velkých hloubkách byla až donedávna výsada pár vyvolených. Teď se do tajů podmořského světa může ponořit úplně každý! Americká firma Deep Flight totiž vytvořila miniponorku Super Falcon, kterou ještě tento rok začne pronajímat zákazníkům.

Nejde přitom o žádný »šunt«, ponorka se dokáže ponořit klidně i do hloubky půl kilometru!

Kapitánem ponorky dnes může být úplně každý. A to především díky britskému vynálezci Grahamu Hawkesovi, který se spolu se svou fi rmou Deep Flight zabývá výrobou miniaturních ponorek už dlouhá léta. „Po dvaceti letech vývoje je Super Falcon naší nejdokonalejší a nejvytříbenější ponorkou,“ říká Hawkes.

Super Falcon složený z karbonových vláken v sobě ukrývá dva kokpity pro dvě osoby. Z obou kokpitů se přitom dá ponorka ovládat.

Tlak nepocítíte

Super Falcon umí klesat rychlostí 61 metrů za minutu. Stoupat na povrch pak dokáže dvojnásobnou rychlostí 122 metrů za minutu. Stroj přitom umí klesnout do hloubky větší než 457 metrů.

Začátečníkům, kteří se budou teprve učit ponorku řídit, se však povolí klesnout maximálně do 300metrové hloubky. Začátečníci se přitom nemusí bát, že ve velkých hloubkách nějakým způsobem pocítí obrovský tlak vody. Uvnitř ponorky je uměle udržován tlak jedné atmosféry, takže vůbec nic nezaregistrují.

Pět hodin pod vodou

Ponorku pohání lithium– iontová baterie, která vydrží v provozu až pět hodin. Dýchat uvnitř ponorky se dá díky několika tlakovým nádobám s kyslíkem. Zásoby kyslíku přitom vystačí na víc než jeden den. O bezpečí začínajících kapitánů ponorky Super Falcon je tedy postaráno. A na kolik korun vlastně vyjdou lekce řízení ponorky? Nebude to rozhodně levná záležitost, cena za lekci se prý bude pohybovat mezi 100 až 300 tisíci korunami.


PONORKA SUPER FALCON
Délka: 6,7 m
Výška: 1,6 m
Rozpětí roztažených křídel: 3 m
Rozpětí zatažených křídel: 1,4 m
Váha: 1818 kg
Rychlost plavby: 6 uzlů (11 km/h)
Rychlost klesání: 61 m/min.
Hloubka ponoru: 457 m
Nosnost: 230 kg (max. 2 osoby)

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi