Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Česká Amálka má bratrance v Bílém domě!

Autor: Zuzana Pšenicová - 
3. května 2009
05:03

V jedné zahradě u Mladé Boleslavi se prohání černá fenka za modrým míčkem. Pomalu si zvyká, že na ni civí neznámí lidé a nepříjemně blýskají fotoaparáty. Je momentálně hodně slavná. A nejen proto, že má doma několik pohárů a titul šampionky České republiky. Je totiž vzdálenou příbuznou Boa. Nového domácího mazlíčka amerického prezidenta Baracka Obamy.

OBratranec Bo v Obamově rodině se stal miláčkem nejen dětí, ale také celé Ameriky OBratranec Bo v Obamově rodině se stal miláčkem nejen dětí, ale také celé Ameriky | AFP
Amálka je portugalským vodním psem, příbuzensky spřízněným s nejznámějším psem světa, fešákem Boem, který se dostal do rodiny amerického prezidenta Obamy.

Její matka totiž pochází z ostravské chovné stanice Mokrý bandita a byla dovezena z Ameriky ze stejného chovu jako Bo. Dá se říct, že mají společné prarodiče. „Teď jsou jí tři roky, takže jsme netušili, že si kupujeme tak mediálně zajímavého psa,“ směje se majitelka Kamila Volfová.

 

„Hlavně nám tehdy šlo o to, aby to bylo geneticky zdravé plemeno. Měli jsme totiž předtím fenku pitbula, která byla alergická na kvetoucí louky. Nemohli jsme s ní do přírody a měla neustálé zdravotní potíže. Původně jsme si mysleli na labradora, ale ti zase mají problémy s kyčlemi,“ vypráví chovatelka.

Pošťáci i hlídači

Portugalští vodní psi jsou podle všeho jedním z nejzdravějších plemen, ačkoliv jejich doložená historie sahá až někam do 5. století. Od nepaměti pomáhali portugalským rybářům tahat sítě z moře tak, že se pro ně potápěli, a navíc plnili funkci pošťáků – plavali od jedné lodi k druhé a doručovali zprávy. Díky své přirozené nedůvěřivosti bývají i dobrými hlídači.

Amálka není zrovna vítací pes, jako jsou retrívři nebo labradoři. Chvíli jí trvá, než si na nás zvykne a nechá se pohladit po jemné srsti.

„Právě její srst, která nemá podsadu a je tedy příznivá i pro alergiky, rozhodla o tom, že jsme si ji pořídili. Věděli jsme, že budeme mít malé dítě a že by mohlo být alergické po mně,“ říká Kamila Volfová. Ze stejného důvodu zvolil tohle plemeno i prezident Obama. Jedna z jeho dcer je totiž také alergická.

„Portugalský vodní pes má i jiné zvláštnosti, které jsme objevili až u veterináře. Například ucho je složené ze zvláštních záhybů tak, aby se psi mohli potápět do hloubky

jonzer ( 3. května 2009 22:31 )

Jistě vám v posledních dnech neuniklo několik článků bulvárního časopisu BLESK, který se snaží zničit špičkového reportéra TV Nova Jiřího Dlabaju a několik jeho kolegů. Pan Dlabaja nedávno na svůj osobní blog umístil video, na kterém se ozývá chrochtání. U něj byl průvodní článek, který vysvětluje jak vše vzniklo. Blesk toto video našel, vše překroutil do nehorázných rozměrů a udělal z něj totální katastrofu. Několik slušných lidí z toho teď bude mít problémy. Pokud nesouhlasíte s tím, co a jak Blesk napsal a chcete proti němu vyjádřit protest, podívejte se na stránky http://chrochro.7x.cz a ukažte, že nejsme národ sucharů, ale národ se smyslem pro humor.

Zobrazit celou diskusi