Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Topinka se slaninou - nejlepší lék na kocovinu

Toast s volským vokem a slaninou
Toast s volským vokem a slaninou  (Autor: en.wikipedia.org)
Autor: Famous, brum - 
7. dubna 2009
17:05

Kdo už zažil kocovinu v životě víckrát, možná ví, že pomůže překonat zkroucený žaludek a nacpat do něj něco teplého a mastného, nejlépe masitého.

Osvědčeným receptem mezi zasvěcenými je tak teplý párek s pečivem, toast s vajíčkem či topinka s anglickou slaninou.

A britští vědci teď potvrdili, že toast s masitou slaninou jsou skutečně nejlepším lékem na kocovinu, protože dodávají tělu potřebné aminokyseliny, které rychle uleví hlavě.

Tohle jídlo navíc zrychluje metabolismus a pomáhá tělu zbavit se alkoholu mnohem rychleji.

„Jídlo nevstřebává alkohol, ale zrychluje opravdu metabolismus a tím pomáhá tělu vyrovnat se s projevy nadměrné konzumace alkoholu. Takže jídlo člověku rychle pomůže cítit se lépe. Chléb je bohatý na sacharidy a slanina (masitá, nikoli tučná) je bohatá na bílkoviny, které se štěpí na aminokyseliny. A tělo potřebuje tyto aminokyseliny, takže když si je dopřejete, cítíte se hned lépe,“ tvrdí Elin Robertsová z Newcastle University.

Problémem nadměrné konzumace alkoholu je fakt, že se z těla při ní vyplavují i neuropřenašeče, tzv. neurotransmitery. Jenže anglická slanina obsahuje velké množství těchto bílkovin, které rychle nedostatek přenašečů doplní a vyčistí tím hlavu,“ uvedla Robertsová pro list The Mirror.

Tělo dobře pozná, co mu chybí. A když se po propité noci člověk sklání nad voňavou slaninou či vajíčkem, tělo cítí velkou zásobu aminokyselin a začne slinit. Řada vegetariánů dobře ví, že s kocovinou se odolává masu mnohem hůře. Podle Robertsové je to přirozené, protože tělo v tu chvíli velmi silně vyžaduje to, co nutně potřebuje.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi