Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Veterinářka radí: Jak dát zvířeti první pomoc?

Autor: Zuzana Pšenicová - 
8. března 2009
06:09

Popáleniny, řezné rány, pohmožděniny. Tohle všechno se nemusí týkat jen nás lidí, ale také našich domácích mazlíčků. Jak se v takovém případě zachovat? Jak zvířeti poskytnout první pomoc?

S tím poradí veterinářka Lea Wildnerová a manželé Bidlovi, majitelé zvířecí záchranky Pet Medic.

Se zraněným zvířetem hlavně moc nehýbejte, abyste nezhoršili stav zlomeniny nebo vnitřního zranění. Ránu zakryjte čistou gázou nebo kapesníkem, aby se do ní po cestě k veterináři nedostala nějaká nečistota.

NÁVOD VE FOTOGRAFIÍCH: JAK OŠETŘIT PORANĚNÉ ZVÍŘE



"Občas tu máme i opravdu kuriózní zranění. Zažili jsme třeba statečného pudla, který díky svému nešikovnému pánovi utrpěl hned tři traumata," líčí zvířecí záchranářka Ivana Bidlová-Janků. "V pražských Holešovicích ve vnitrobloku byla taková tma, že pán svého černého pudla neviděl. Najednou ho slyšel žalostně výt. Napadlo ho, že si posvítí, udělal si jakousi louč z papíru a viděl, že pes spadl do hlubokého výkopu. Jenže hořící papír začal pána pálit, tak ho hodil do díry, pes začal hořet, naštěstí byla po ruce voda, kterou páníček lil tak dlouho, až se pes začal topit. Když jsme přijeli se záchrankou, byl pudl kupodivu bez vážnějších zranění. Nic si nezlomil, jen trochu ohořel a lapal po dechu."

Setkání s vysavačem
"Malá zvířata mají vůbec smůlu. Často je přehlédneme," dodává její manžel Jiří Bidlo. "Měli jsme i případ zraněného králíka, který se připletl paní při luxování. Vysavač ho doslova vcucnul do trubice. Jak se paní lekla, pustila opačný chod a králík byl vystřelen přímo na zeď. Naštěstí to přežil jen s otřesem mozku."

Doma číhá na zvířata spousta nebezpečí. Jsou totiž docela vynalézavá. Klidně si strčí do huby žhavé oharky od cigaret nebo ožírají jedovaté rostliny. Pokud necháváme například pejska doma samotného, neměl by mít na krku obojek, natož nějaký provázek. Snadno se může stát, že se někde zachytí a uškrtí.

Čivava pod šminkami
Některá 'domácí' zranění jsou ale vyloženě úsměvná. "Jednou jsme například vyjeli k nešťastné paní, které se rozsypaly šminky na čivavu a ta utrpěla otřes mozku," líčí záchranář Bidlo. "Jiní manželé si zase chtěli udělat hezký večer. Pán nesl na tácu horký čaj, šlápl na čivavu, a jak se lekl, vylil čaj na paní. Jenže ta se lekla ještě víc a hodila po manželovi ovladač, který mu rozbil hlavu. Když jsme přijeli, byli tam tři zranění - čivava a oba její majitelé." Pes na tom byl nejhůř, měl těžké zranění hlavy. Sice přežil, ale od té doby chodí pozpátku!

KDYŽ POTŘEBUJE OŠETŘENÍ

*Zlomeniny
Zvířata si většinou lámou kosti, když spadnou z výšky, když je přehlédneme a šlápneme na ně nebo když nám upadnou na zem. Otevřené zlomeniny jsou samozřejmě vidět, ale musíme dávat pozor, i když zvíře najednou začne kulhat nebo má končetiny v nepřirozeném úhlu. Také třesoucí se zvířátko může ukazovat na nějaký problém. V každém případě je dobré ihned zamířit k veterináři.

*Otrava
Pokud jde zvířeti pěna od pusy, má vytrvalý průjem, nebo dokonce upadá do bezvědomí, může jít o otravu a pak byste neměli otálet s návštěvou veterináře. Máte-li zvíře v bezvědomí, podobně jako u člověka, je třeba uvolnit dýchací cesty a nedopustit, aby mu zapadl jazyk. Hlava přitom musí být položena níže.

*Popáleniny
Pokud jsou zranění malá, můžete na ně přiložit kostky ledu, zabalené do utěrky nebo čistého kapesníku. Rozsáhlejší popáleniny zakryjte sterilním obvazem.

*Úžeh
Psi mohou v letním horku dostat, podobně jako lidé, úžeh. Pokud pozorujete, že se zvíře nezvykle třese, má potíže s dechem, nadměrně sliní nebo má jiné symptomy úžehu, ihned je přemístěte do chládku a zchlaďte vodou. Dávejte mu obklady hlavně na hlavu, dokud se nesníží tělesná teplota. Pokud máte po ruce kapesník, namočte ho do vody a dejte zvířeti na hlavu nebo na krk.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi