Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Hippies ovládli Ostravu

Autor: iža - 
2. března 2009
07:20

Dostaveníčko si dali o víkendu v Ostravě hippies. Ve stylovém oblečení a tradičním image hnutí hippies se sešly stovky lidí. Zvítězila volná láska, dlouhé vlasy, kopretiny i jointy.

„Mír a láska zvítězí,“ šířilo se po celém hudební klub Garage Marcela Woodmana v Martinově. Zahanbit se nenechal ani samotný pořadatel akce Woodman, který je považován za současnou českou rokenrolovou hvězdu. Jako dokonalý hippies se pak rozhodně nezapřel ani celý jeho band. Krásné „hipísáčky“ a styloví „hipísáci“ se zdravili dvěma zvednutými prsty do tvaru V symbolizující Vítězství.


„Hnutí hippies mě vždy fascinovalo a zavzpomínat si dnes na toto období se vším všudy je vskutku nepopsatelný zážitek. Překvapilo mě, kolik lidí je stále srdcem hippies,“ řekl Blesku Marcel Woodman.

Za oficiální zrod hnutí hippies se považuje 14. leden 1967, kdy se v sanfranciském parku Golden Gate shromáždilo na 30 tisíc lidí. Vrchol hnutí byl třídenní hudební festival ve Woodstocku v srpnu 1969. V té době žilo v Americe kolem 200 tisíc tzv. pravých hippies, kterým se podařilo nabýt osobní svobody. Přijali cestu materiální chudoby a soběstačnost si udržovali příležitostným zaměstnáním či životem v zemědělských komunách. Drogy jako LSD a marihuana, nikoliv alkohol, byly pak pomocníky na jejich spirituální cestě.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi