Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

V USA rozdělili siamská dvojčata

dvojčata
dvojčata  (Autor: AP)
Autor: INT, so - 
19. ledna 2009
05:00

Trvalo to nekonečných 14 hodin, ale už mají podle lékařů vyhráno! Siamská dvojčata Alex a Angel Mendozovi, která se narodila loni v srpnu srostlá bříšky a měla společná játra, se podařilo oddělit 19člennému týmu chirurgů v americkém Phoenixu.

Pětiměsíční kluci byli srostlí v oblasti od hrudníku po pánev a co bylo nejhorší a nejnebezpečnější pro jejich další vývoj - měli společná játra. Chirurgové z arizonské Dětské nemocnice byli povzbuzeni úspěšnými operacemi, kdy se podařilo srostlá dvojčata oddělit jinde ve světě, a rozhodli se riskovat ve jménu lepší budoucnosti obou chlapců.

"Byla to nebezpečná, dlouhá, ale úžasná cesta. Už po čtyřech hodinách jsme hlásili do řídícího střediska, že se nám podařilo úspěšně rozdělit játra," říká hlavní chirurg dr. Stuart Lacey. Za devět hodin už byli kluci od sebe odděleni, zbytek času pak zabraly lékařům operace na již separovaných pacientech. "Oba jsou v pořádku. Leží vedle sebe na zádíčkách, poprvé ve svých životech," dodal Lacey.

"Celou tu dobu jsem měla úplně stažený žaludek obavami a hrůzou. Když to skončilo a já viděla na očích lékařů úlevu, vykřikla jsem jen 'Pane Bože' a pak jsem omdlela," řekla matka Ashley. Její chlapečci si sice vedou výborně, ale ještě nemají zcela vyhráno. Čeká je ještě celá řada dalších, i když už jen menších operací. "Milovali jsme je, když byli spojení, a budeme je milovat, když jsou každý zvlášť," slibuje matka.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi