Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Devět mýtů o vaření

Netradiční oblé tvary
Netradiční oblé tvary  (Autor: Archiv Hanák kuchyně)
Autor: red - 
4. prosince 2008
16:09

Věřili jste tomu, že se v mikrovlnce zničí mnohem více živin než při vaření? Potom vězte, že jste byli na omylu. Blesk.cz. přináší děvět "kuchyňských" mýtů, kterým byste věřit neměli.

1. Cola "vyruší" maso

Není pravda. Tuto fámu ve třicátých letech rozšířil konkurenční výrobce limonád. Pití ale maso nerozloží. Obsažená kyselina fosforová způsobí, že maso nabobtná. Pro člověka není kyselina žádný problém, protože žaludeční šťávy jsou výrazně silnější než je ona.

2. Poškrábaná teflonová pánev může vyvolat rakovinu

Teflon je látka, která sotva reaguje na jiné látky. Teprve při teplotě nad 260 stupňů se začíná teflonová vrstva rozkládat. A je úplně jedno, zda byla teflonová pánev poškrábaná nebo ne. Potom je skutečně možné, že může „vzbudit“ jídlo připravené za takových podmínek u některých lidí rakovinu. Pravda ovšem je, že by takové jídlo nebylo prakticky k snědku. Pánev by musela na sporáku stát hrozně dlouho a při tak vysoké teplotě by navíc bylo jídlo spálené na uhel.

3. Sushi je syrová ryba

Není pravda. Sushi znamená „kyselá“ a připravuje se ze speciální rýže s octem. Syrová ryba je „sashimi“.

4. Silně připálené maso zůstane šťavnatější

Není pravda. Četné experimenty dokazují, že vysoká teplota se postará o to, aby proteiny na povrchu masa vytvořily hnědý povlak, který má typickou chuť. Povlak ale není v žádném případě "vodotěsný".

5. Mistička s práškem do pečiva absorbujev ledničce zápachy

Tak tohle je možná tak pohádka výrobců prášků do pečiva. Aktivní uhlí je mnohem účinnější. Je ale také dražší. Zabalte raději intenzivně vonící jídla do fólie a občas ledničku kompletně vykliďte.

6. V mikrovlnce se zničí mnohem více živin než při vaření

Ať už vaříme jakkoliv, vždycky se část živin z jídla vytratí. Při vaření v mikrovlnce dochází k rychlému a rovnoměrnému ohřívání jídla. Proto je to ve skutečnosti tak, že mikrovlnka vlastně živiny připravovaného pokrmu šetří.

7. Olivový olej není vhodný k fritování

Přírodní olivový olej čmoudí při 180 stupních Celsia. Rafinovaný olej dokonce až při 210 stupních. Proto je k fritování vhodný.

8. Stříbrná lžička udrží v sektu bublinky

Jedinou možností jak zabránit úniku bublinek je správná korková zátka.

9. Rozehřáté potraviny znovu nezamrazujte

Není pravda. Informace na mražených výrobcích jsou předepsané zákonem a výrobce se tím chrání. Spotřebitel by měl podle toho s potravinou dobře zacházet. Rozmražené potraviny by se měli co nejrychleji zpracovat a potom se mohou znovu zamrazit.