Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Tady se hraje o miliony!

Autor: Petra Hátlová - 
3. prosince 2008
05:00

Hrajete sportku? Víte, kde se rozhoduje o milionových výhrách? Blesk byl na návštěvě v prostorách, kam se běžně podívá jen pár lidí. Trezor na čtyři klíče, kamery a automatický kamerový robot.

Tak vypadá losování v televizním studiu společnosti Sazka. I dnes se tu bude hrát... Tentokrát o jackpot sportky ve výši 127 milionů.

Zabezpečení losovacího studia je podobné jako u trezorů bank. "Losovací míčky jsou uzavřeny ve velkém trezoru. K tomu jsou celkem čtyři klíče. K otevření jsou potřeba všechny čtyři. Kromě toho je trezor střežen kamerami, čidly na pohyb a dalšími bezpečnostními prvky, které nesmíme zveřejnit. Uvnitř trezoru jsou další trezorové skříňky, které jsou zamčené na dva klíče," vypočítává mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund.

Podobně je zabezpečené i televizní studio. "Přístup je velmi omezen. Většina zaměstnanců se do něj nedostane. Při samotné hře jsou přítomni vedoucí losování, který je zároveň zástupcem Sazky, pak také zástupce státního dozoru, notář a moderátor," Dodal Zikmund. Pokud by chtěl někdo losování sledovat z místa, je tu pro veřejnost místnost za sklem. Samotné losování spouští moderátor. Vše ostatní je plně automatizované.

Míčky
K losování má společnost k dispozici osm sad míčků od 1 do 80 určených na hlavní hry a pět sad míčků od 0 do 9 pro doplňkové hry. O tom, která ze sad půjde do losování, rozhoduje zástupce státního dozoru těsně před losováním. Míčky mají přesnou kalibraci. Váží 4 gramy a veliké jsou v průměru 45 milimetrů. Po každé stovce použití musí být převáženy a přeměřeny. Pokud neodpovídají, jsou vyřazeny ze hry.

Losovací studio
* 4 velká osudí pro losování hlavních her
* 2 malá pro doplňkové hry
* ovládací panel pro losovací osudí
* kamerový robot na záznam losování
* obrazovka na sledování průběhu losování

Kdo má klíčky od trezoru
Generální ředitel Sazka, a.s.
Ředitel divize her
Ředitel technické divize
Finanční ředitel

Co ukrývá losovací zařízení?
Zásobníky pro míčky
Záklopky, které se otevřou při zahájení losování a míčky jimi spadnou do bubnu
Losovací buben
Otvor pro proudění vzduchu do bubnu
Elektromagnet otevře záklopky a čísla jsou vylosována
Vylosované míčky se řadí


Co kde najdete? (klikněte na obrázek pro zvětšení)

Tak takhle vypadá místnost, ve které se rozhoduje o milionech. To nejbližší losování tu proběhne už dnes! Tak takhle vypadá místnost, ve které se rozhoduje o milionech. To nejbližší losování tu proběhne už dnes! | Jiří Černohorský

1. Losovací zařízení pro hlavní hru. V místnosti jsou celkem čtyři a používají se v nich míčky od 0 do 80.

2. Ovládací panel pro losovací osudí. Vše spouští moderátor, pak už ale vše běží automatizovaně.

3. Kamerový robot na záznam samotného losování. Díky němu mají lidé v televizi možnost sledovat detailně, co se děje v osudí.

4. Ve studiu jsou dvě malá osudí pro doplňkové hry, jako například Šance. Zde jsou použity míčky od 0 do 9.

5. Celou místnost hlídá také 18 kamer. Sledují dění a průběh losování. Slouží spíše ke kontrole dění.

6. Stolek s vybranými sadami míčků pro hlavní i doplňkové hry. Konkrétní sadu pro hru vybere v trezoru před slosováním zástupce státního dozoru.

7. Kamerový robot na záznam samotného losování. Díky němu mají lidé v televizi možnost sledovat detailně, co se děje v osudí.