Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tygr z Indie dostal transfúzi

Tygr Borneo nechtěně škrábnul svého páníčka.
Tygr Borneo nechtěně škrábnul svého páníčka.  (Autor: Ondřej Požár)
Autor: ČTK - 
17. listopadu 2008
19:47

Veterináři v zoologické zahradě v indickém Nágpuru dali krevní transfuzi sedmiměsíčnímu tygřímu mláděti, které utrpělo těžká zranění, když ho před dvěma týdny napadli vesničané.

Dvě divoká tygří mláďata se podařilo zachránit před vesničany, kteří se obávali, že zvířata napadnou dobytek a děti ve vesnici, a pokusili se je utlouct holemi. "Mláďata byla ve špatném stavu a vyhladovělá," řekl zástupce místních úřadů na ochranu přírody Bimal Madžumdar.

Obě zvířata byla podle něj umístěna do nágpurské zoologické zahrady, kde se jedno z nich zotavilo, stav druhého se ale prudce zhoršil.

Veterináři dali v neděli mláděti 700 mililitrů krve odebrané dospělým tygrům v zoo. Výsledek zákroku je ale podle nich nejistý, protože není jasné, zda organismus mláděte krev přijme.

Veterináři v západních zemích už v minulosti provedli několik úspěšných transfuzí u různých druhů zvířat, například u želv, u pand nebo u mladých slonů. Zákrok ale není běžný a komplikuje ho i skutečnost, že krevní skupiny zvířat nejsou dostatečně zmapovány.