Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Má jen čtyři prsty a hraje jako Mozart

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: INT, so - 
29. října 2008
15:56

VIDEO: Trénuje 10 hodin denně, s obrovskými úspěchy koncertuje na klavír po celém světě. A to se jihokorejská dívka Hee Ah Lee (23) narodila jen se čtyřmi prsty na rukou a od kolen dolů nemá nohy!

Hee Ah Lee (23) se narodila s těžkým poškozením všech končetin a lékaři jejím rodičům doporučili, aby jejich dítě navštěvovalo nějakou fyzickou a psychickou terapii. A malá dívenka si jako šestiletá vybrala hru na klavír!

„Hudba je určitě skvělá terapie, ale pro takto postiženou dívku? Nikdo si nedokáže představit, jakými potížemi a ústrky si musela projít, než zahrála první melodii,“ říká její matka Kapsun Woo.

Hee Ah Lee si ale po čase hraní na klavír velmi zamilovala a hudba se stala jejím celoživotním velkým koníčkem. Později se při svých koncertech začala i sama doprovázet zpěvem.243301:gallery:true:true

Nejčastěji hraje nadšeným posluchačům Beethovena a Chopina, právě nyní koncertuje a přednáší o překonání svého hendikepu ve Spojených státech.

„Když jsem začínala, nechtěla jsem být koncertní pianistkou. Jen jsem prostě chtěla něco dělat,“ říká skromně Hee Ah Lee.


Fakt, že deset hodin denně u klavíru dře, má ještě jeden velký efekt: Dívka si tak zpevnila svou deformovanou ruku, že v ní dnes bez potíží udrží tužku a zkouší dokonce psát.