Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Je mu 20 měsíců a pozná všechny auta!

Auta na obrázcích i ve skutečnosti jsou vášní malého rekordmana
Auta na obrázcích i ve skutečnosti jsou vášní malého rekordmana  (Autor: cad)
Autor: Jiří Čada - 
25. října 2008
05:00

Neuvěřitelných třicet značek osobních automobilů, které běžně jezdí po silnicích Česka neomylně rozeznává Jakoubek Mulaj z Plzně.

Rekord v poznávání automobilů z fotografií i za běžného provozu pokořil ve čtvrtek v Pelhřimově ve svých 20 měsících a třiceti dnech. V redakci České knihy rekordů poznal celkem 28 značek automobilů, později přidal k dobru další dvě značky - Saab a Subaru.

Auta Jakoubek začal postupně rozeznávat už od svých sedmi měsíců. "Tehdy jsme se manželem každé ráno loučili a on odjížděl golfem do práce. To bylo první auto, které dokázal Kuba neomylně rozpoznat," vzpomíná na jeho motoristické začátky maminka Ivana.

Tatínka prý Kuba v určování aut dnes porazí, kdy si vzpomene. Problém prý je dostat ho v supermarketech od regálů s motoristickými časopisy. "Opel, Ford, Fiat, Seat, Peugeot, BMW...," roztomile, ale neomylně žvatlá malý klučina. Dokonce dokáže pojmenovat i nákladní Multicaru. "Toto nevím!" jen vyjimečně ukáže Kuba někdy na křižovatce na postávající nějaký nový model vozidla.

Doma pak každý večer usíná v postýlce ve tvaru formule 1. "Když jsme zjistili, že je takhle šílený do aut, tak jsme mu koupili i takovou postýlku," směje se maminka.

Jakub se tento týden stal nejmladším českým rekordmanem v určování značek aut. Rodiče jsou nyní rozhodnuti kontaktovat i známou britskou Guinnessovu knihu rekordů.

Auta na obrázcích i ve skutečnosti jsou vášní malého rekordmana Auta na obrázcích i ve skutečnosti jsou vášní malého rekordmana | cad