Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Indická holčička místo slz pláče krev

„Když krvácím z očí, moc to bolí,“ říká Twinkle
„Když krvácím z očí, moc to bolí,“ říká Twinkle  (Autor: profimedia.cz)
Autor: INT - 
2. října 2008
05:00

Místo slz jí z očí teče krev. Krvácí po celém těle, aniž by byla zraněná. Třináctiletá indická holčička Twinkle Dwivedi trpí zvláštní poruchou.

Krev jí vytéká z pórů a lékaři nedokáží vysvětlit, proč tomu tak je. Spolužáci se jí bojí a ve škole ji kvůli jejímu stavu nechtějí.

Většinou krvácí z chodidel a z očí. Kapky krve jí stékají po tváři. "Když krvácím z očí, mám je úplně rudé a velmi citlivé. Bolí to, i když si je snažím umýt," popisuje svůj stav dívka.

Nemoc se u ní najednou objevila ve 12 letech. "Byla jsem vyděšená a zmatená. Moje oblečení bylo najednou rudé. Ve škole se ke mně nikdo nepřiblížil a nechtěl si se mnou hrát," vzpomíná Twinkle. Někdy krvácí až dvacetkrát denně! Jsou dny, kdy se vzbudí a po celém těle má zaschlou krev.

Rodiče jsou bezradní, nikdo jejich dceři zatím nedokázal pomoci. Oslovili několik doktorů. Bez úspěchu. Z jedné školy ji vyhodili, na druhé ji odmítli učit. Důvod? Její zvláštní nemoc...

Nyní studuje doma a ostatní děti vídá velice zřídka. Několikrát musela dostat transfuzi. Ale rodiče mají strach, že jednoho dne by dívka mohla krvácet příliš rychle a transfuze by nemusela přijít včas. Lékaři se domnívají, že by se mohlo jednat o vzácnou poruchu srážlivosti krve – Wilebrandovu nemoc, která se projevuje spontánním krvácením. Tato nemoc postihuje 1 % populace.

Naději dali rodičům britští specialisté, kteří jsou přesvědčeni, že Twinkle mohou pomoci, aby se její srážlivost krve zlepšila. Rodiče se nyní snaží sehnat finanční prostředky, aby dceři mohli zajistit soukromou léčbu.

"Modlíme se každý den za to, aby lékaři konečně našli lék a ona se uzdravila," říká Parul, starší sestra holčičky.