Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Bin Ládin: Nejen vraždy, ale také verše!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
22. září 2008
09:42

Podle profesora Flagga Millera z Kalifornské univerzity je terorista Usáma bin Ládin nadaným básníkem. Miller chce tedy vydat jeho verše!

Podle profesora Millera, který vyučuje arabskou poezii, býval bin Ládin během 90. let vyhledávaným recitátorem na svatbách a při dalších oslavách. Lidé si jeho verše nahrávali na pásky, které poté nechávali kolovat jako populární písně.

Tyto nahrávky, které našli američtí vojáci při invazi do Afghánistánu po zářijových útocích na USA v roce 2001, profesor Miller prostudoval. "Bin Ládin je nadaný básník s důmyslnými rýmy a rytmem, což byl důvod, proč si ho mnoho lidí nahrávalo a nechávalo nahrávky kolovat."

Ve verších se bin Ládin představuje jako "básník-bojovník", jehož slova mají vést jeho následovníky do idylického útočiště v horách Hindúkuše. "Hory často používá jako metafory," dodává Miller. "Jednak jako hranice rozdělující Araby, ale také jako prostředek, který je zbaví pokušení světského světa."

Miller nahrávky poprvé slyšel před čtyřmi lety, když je zkoumali překladatelé FBI a pátrali v nich po zakódovaných vzkazech pro spící teroristické buňky.

(Kde se skrývá bin Ládin? Čtěte zde!)