Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Hasiči dostali požár na Makarské pod kontrolu

Ilustrační foto - Makarská
Ilustrační foto - Makarská  (Autor: wikipedia.org)
Autor: ČTK - 
21. září 2008
12:10

AKTUALIZOVÁNO Obrovský požár, který vypukl v pátek večer v oblasti Makarské na jadranském pobřeží, mají chorvatští hasiči od nedělního rána již pod kontrolou.

Živel, který spolykal na 800 hektarů porostů, se podařilo zastavit i díky zlepšení počasí. V noci ustala bouře a ráno mohla být do akce nasazena technika. ČTK to sdělila pracovnice konzulárního oddělení velvyslanectví ČR v Záhřebu Jindra Malá s odvoláním na informace chorvatské policie. Konzulární oddělení podle ní zprostředkovalo pomoc desítce Čechů, kteří potřebovali na noc ubytovat.

Při požáru na jadranském pobřeží, který je označován za největší v letošní sezoně, nebyl nikdo zraněn, kromě šesti hasičů, kteří se nadýchali kouře, uvedla Malá. V oblasti Makarské byl v sobotu kolem 23. hodiny vyhlášen kvůli šířícímu se požáru mimořádný stav. Bouře provázená silnými větry dále rozdmýchávala oheň a nebylo možno použít vrtulníky a letouny s vodou.

Bylo nutno evakuovat řadu obyvatel města, kteří byli dočasně ubytováni ve škole. Mezi nimi se ocitla i desítka Čechů, kteří přijeli v sobotu na dovolenou a kvůli zavřené magistrále se nedostali do cílové stanice Baška Voda. V neděli ráno již školu opustili a budou pokračovat v dovolené.

Jadranská magistrála musela být v sobotu v oblasti Makarské uzavřena. Později byl otevřen provoz v jednom pruhu a v neděli je již plně průjezdná, uvedla Malá s odvoláním na chorvatské středisko pro krizové situace.