Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pár bude v USA stíhán za graffiti

Archív
Archív  (Autor: Archív)
Autor: ČTK - 
22. srpna 2008
07:48

V USA byl po návratu z Evropy zadržen pár, který při své dovolené stačil počmárat graffiti vlakové soupravy v Londýně, Madridu, Paříži a Frankfurtu.

Žena byla obviněna ze způsobení vysoké hmotné škody v New Yorku, muž za ničení majetku a za vloupání. Oběma hrozí v případě usvědčení sedmiletý trest vězení.

Jim Clay Harper a Danielle Bremnerová jsou americké policii známí jako vandalové. Bremnerová prý svými graffiti na Manhattanu způsobila škodu za stovky tisíc dolarů. Zatčena byla ve čtvrtek v Chicagu, odkud bude vydána do New Yorku. Harper obvinění popírá a byl propuštěn bez kauce na svobodu.
Za podobné přečiny byli ve Spojených státech dosud stíháni hlavně muži a vyvázli s pokáráním za přestupek. V tomto případě prý byla ale policie přísnější. Páru totiž přitěžuje to, že své dílo vyvezl do zahraničí. Newyorští vyšetřovatelé chtějí informace o Harperovi a Bremnerové předat evropským protějškům, aby Evropané mohli vznést vlastní obvinění.

Šestadvacetiletou Bremnerovou policie sleduje dva roky. Zjistila, že se schází z Harperem a dalšími členy gangu, který svá graffiti fotografuje a šíří internetem.