Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ženu čekající v nemocnici zabily krevní sraženiny

Archív
Archív  (Autor: Archív)
Autor: ČTK - 
12. července 2008
08:51

Smrt kvůli lidské lhostejnosti. To je závěr z dnes zveřejněných výsledků pitvy. Ženu, která zemřela v čekárně newyorské nemocnice, aniž by si jí kdokoli všiml, zabily krevní sraženiny vzniklé dlouhým obdobím fyzické nečinnosti.

Devětačtyřicetiletá Esmina čekala 19. června na ošetření na psychiatrickém oddělení brooklynské nemocnice bezmála 24 hodin. Záběry bezpečnostní kamery ukázaly, že poté, kdy zkolabovala a upadla obličejem na zem, nikdo nezasáhl, ačkoli nejméně třikrát museli ležící tělo zaznamenat pracovníci ochrany i zdravotnického personálu.

Po pitvě a provedených testech lékaři potvrdili, že zemřela na plicní tromboembolii; krevní sraženiny, které se vytvářejí v žilách nohou a krevním oběhem se dostanou do plic. Podle patologa se sraženiny vytvořily kvůli žilní trombóze během dlouhého období fyzické nečinnosti.

"Kdyby se zaměstnanci zdravotního střediska o pacientku zajímali, všimli by si, že jí otékají nohy a něco by udělali," řekl Sanford Rubenstein, právní zástupce pozůstalých, kteří tento týden oznámili, že budou žádat od nemocnice, města a zdravotnické dohledové organizace odškodnění 25 milionů dolarů (376 milionů Kč).

"Doba, kterou strávila v čekárně ... podstatně přispěla k její smrti," dodal.