Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nový seznam dozorců z Osvětimi: 8 000 jmen je noční můra pro potomky vrahů

Esesáci (zleva) Josef Kramer, velitel tábora Bergen-Belsen, Dr. Josef Mengele, Karl Richard Baer, velitel Osvětimi, a jeho pobočník Karl Hoecker.
Esesáci (zleva) Josef Kramer, velitel tábora Bergen-Belsen, Dr. Josef Mengele, Karl Richard Baer, velitel Osvětimi, a jeho pobočník Karl Hoecker.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: pet - 
23. ledna 2015
15:30

Polsko chce zveřejnit kompletní seznam nacistického personálu vyhlazovacího tábora v Osvětimi. Bude se v něm nacházet 8 000 jmen, což je podle historiků překvapivé číslo. Listina zločinců by měla být snadno dostupná. Pro Němce, kteří se po desetiletí snaží vyrovnat s minulostí, budou tyto dokumenty tíživým dědictvím, obzvláště pro potomky esesáků.


 


Mohli by totiž zjistit, že jejich milovaný děda nebo třeba babička pracovali v Hitlerově továrně na smrt.

Podle šéfa krakovského oddělení institutu Marka Lasoty se dospělo nečekaným výsledkům: zatímco ještě nedávno se soudilo, že na seznamu bude něco přes 4000 jmen, nyní mají historici jasno, že jich bude přes 8000.

„Jsme blízko zveřejnění plného seznamu jmen... Doufám, že se nám do konce roku podaří doplnit všechna,“ řekl listu Gazeta Wyborcza Lasota. Podle něj počet dozorců a dalšího personálu v průběhu let neustále rostl a nejvíce jich tam pracovalo před jeho osvobozením v lednu 1945 - přes 4500 lidí.

Šéf Osvětimi Karl Baer vyvázl po válce bez trestu, 15 let bez problémů pracoval jako lesní dělník. Šéf Osvětimi Karl Baer vyvázl po válce bez trestu, 15 let bez problémů pracoval jako lesní dělník. | Profimedia.cz

Polsko se chystá na úterní připomínku výročí osvobození tábora, v jehož plynových komorách zemřelo na 1,5 milionu lidí, většinou Židů. Akce se zúčastní na tři stovky bývalých osvětimských vězňů, z nichž někteří dali najevo, že by si jména dozorců rádi přečetli.

„Seznam lidí, kteří měli na svědomí to peklo na zemi, by měl být snadno dostupný, aby se do něj mohl každý podívat. Doufám, že se toho dočkám,“ uvedl pětadevadesátiletý Karol Tendera. Podle Lasoty se během pátrání v souvislosti s Osvětimí vynořily i další zajímavé informace. Například ta, že úřady komunistického Polska byly v 70. letech velmi blízko dopadení jednoho z nejhledanějších zločinců, nacistického lékaře Josefa Mengeleho, který v Osvětimi prováděl pokusy na lidech včetně dětí.

„Z neznámých důvodů Polsko v jednu chvíli ukončilo angažmá v Mengeleho případu. Nevíme proč a chceme požádat lidi, kteří na tom pracovali, aby objasnili svůj postup,“ řekl Lasota. Mengele nikdy nebyl potrestán a zemřel v Brazílii v roce 1979.

ninka64 ( 25. ledna 2015 00:31 )

O tom že jsi kretén není pochyb a od těžce nemocného nemohu čekat něco chytrého a slušného.

dietr ( 24. ledna 2015 08:07 )

nedávno byl pořad, jak němci odebírali děti rodičům a dávali je do náhradních rodin. Teď to pro změnu dělají Norové a Angličani. Snad už někdo kompletuje seznamy úředníků do toho zapletených, aby jejich vnuci po letech věděli, co děda či babka páchali za zvěrstva

ninka64 ( 24. ledna 2015 01:12 )

Ach jo........a co vraždění Američanů ve Vietnamu,v Laosu, v Kambodži ,v Iráku,v Libyi, v Avganistánu, v Jugoslávii,....

ninka64 ( 24. ledna 2015 00:49 )

Ty se už konečně nech léčit , většího debila než jsi ty svět neviděl.Ty tvoje výplody jsou opravdu kreténské.

katkom ( 23. ledna 2015 20:03 )

Docela by mě zajímalo, jestli někdy rusáci zveřejní seznamy dozorců v ruských gulazích a kolik v nich přesně zlikvidovali lidí. Ukázalo by se, že ti z koncentráků jsou úplné nuly proti těm v ruských gulazích. Jenom Ukrajinců rusáci zavraždili kolem 8 000 000. Polských vojáků 30 000.

Zobrazit celou diskusi