Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kličko: Začněte nás brát vážně!

Autor: lvi, ČTK, DPA, ap - 
9. prosince 2013
08:55

Ukrajinská opozice po velké protivládní demonstraci v Kyjevě zablokovala několika vládních budov. Stoupenci jednoho z proevropských opozičních předáků, boxerského mistra světa v těžké váze Vitalije Klička uzavřeli ulice a chodníky barikádami z kmenů stromů, osobních aut a velkých stanů. Navíc dali vládě i prezidentovi osmačtyřicetihodinové ultimátum.

Na náměstí Nezávislosti v centru metropole navzdory mrazivým teplotám ve stanech nadále setrvává velké množství lidí. 

"Děláme to proto, aby prezident Viktor Janukovyč konečně vyslyšel naše požadavky a začal nás brát vážně," sdělil médiím Kličko, který stoupence opozice navštívil společně se svým bratrem.

"Musíme navíc docílit propuštění nespravedlivě odsouzených vězňů. Jsou to naše sestry a bratři. Je na čase nás začít brát vážně a je třeba potrestat speciální složky za perzekuci" prohlásil před davem.

K zablokování celé kyjevské vládní čtvrti, kde se nacházejí úřady vlády, prezidenta i parlamentu, již dříve vyzval další z čelných představitelů opozice Arsenij Jaceňuk.

Kontrarozvědka stíhá opozici, ta dala vládě ultimátum

Demonstranti také strhnuli v centru metropole sochu Lenina. Ukrajinská kontrarozvědka (SBU) mezitím ten den oznámila, že některé opoziční předáky vyšetřuje pro podezření z pokusu o převrat.

Web voiceofrussia.com dnes s odvoláním na ukrajinská média informoval, že opozice hrozí zablokováním prezidentské rezidence, pokud nebude do 48 hodin rozpuštěna vláda premiéra Mykoly Azarovova, zadržen její ministr vnitra a propuštěni političtí vězni v čele s Julií Tymošenkovou.

Série protivládních demonstrací propukla ve druhém největším evropském státě poté, co Janukovyč koncem listopadu odmítl podepsat připravenou asociační dohodu s EU. Opozice žádá demisi vlády i prezidenta.

Nespokojenost opozičních představitelů ještě vzrostla, když Kyjev začal vyjednávat s Moskvou o takzvaném strategickém partnerství.

strnad86 ( 9. prosince 2013 10:16 )

Čau, už máte vyřešený vánoční dárky? Nakupte si je přes portál www.AkceZ.cz a my Vám vrátíme peníze z každého nákupu. To samé jako 1. v ČR u pojištění, spoření, či hypoték. Stačí se zdarma a bez závazků zaregistrovat.

steelheart ( 9. prosince 2013 10:05 )

zas pár zneužitejch chudáků, co si myslej, že si pomůžou! stejně jako u nás!

Zobrazit celou diskusi