Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Mandelovy ženy: Dětská láska, kriminálnice, vdova po prezidentovi a tchýně Rona Wooda

Autor: lvi - 
6. prosince 2013
11:42

Život Nelsona Mandely nebyl vzrušující jen v politické rovině. Někdejší jihoafrický prezident a nezdolný bojovník proti rasismu žil podle všeho bouřlivým osobním životem plným afér a několika manželství.

Svou první ženu potkal Mandela roku 1944 a byla to jeho dětská láska. Evelyn Mase byla rovněž aktivistka a členka Afrického národního kongresu. V roce 1946 se jim narodil Madiba "Thembi" Thembekile. Druhé dítě, dcera Makaziwe, poté v roce 1947, ale žila jen devět měsíců, než zemřela na meningitidu. V roce 1954 se jim narodila další dcera jménem Makaziwe Phumia. Rozvedli se po 13 letech, v roce 1958.

Ještě téhož roku se Mandela oženil Winnie Madikizelovou. Manželství jim vydrželo 38 let. Spekuluje se, že rozpad jejich svazku zapříčinily kontroverzní a kriminální aktivity právě Winnie. Ta byla v osmdesátých a devadesátých letech popotahována jihoafrickou justicí například pro podezření za organizování vraždy nebo rozáhlé zpronevěry. Za nejrůznější delikty si odseděla pět let. Dodnes je považována za jednu z nejkontroverznějších postav dějin novodobé JAR. Podle mnohých se po zádech Madely pouze „vyšplhala“ do sféry vlivu.

O svých 80. narozeninách se oženil s Graçou Machelovou, vdovou po Samoru Machelovi, bývalém prezidentovi Mozambiku, který zahynul při leteckém neštěstí o 15 let dříve. Ta po boku Mandely byla byla až do jeho smrti.

Miloval tchýni kytaristy Rolling Stones

Mezi jeho nespočetnými avantýrami vyniká jedna - pikantní. V mládí byl údajně Mandela zamilovaný do nynější tchýně legendárního kytaristy Rolling Stones Rona Wooda.

„Bylo mi tehdy šestnáct let a pracovala jsem v obchodu své tety Gertie. Byl to takový koloniál v tehdejší Umtatě a Mandela ho pravidelně naštěvoval,“ vzpomněla pro Daily Mail před časem Rachel Lundellová.

„Nebyl nijak výrázný, ani zvlášť hezký, ale měl jiskru v oku a osobní kouzlo. Nejvíce mne ale zaujala jeho obrovská spotřebacigaret a arašídů, které si u nás kupoval,“ zmínila.

Z nudného zákazníka Mandely se vyklubal vášnivý mladík až po čase. „Jednoho dne si přišel pro svůj obvyklý nákup. Když odešel, všimla jsem si, že na pultě ležel dopis. Když jsem ho rozbalila, byl skutečně několik metrů dlouhý. Začínal nádherně – Lásko moje jediná… Bohužel nijak romanticky dále neprokračoval. Popisoval mi svůj politický program, a co plánuje v zemi změnit. Škoda, že už ten dopis nemám, člověka zamrazí, že všechno, co tehdy napsal, se skutečně později stalo,“ uvedla Rachel.

Podle Rachel Lundellové ale bylo v Mandelových očích ještě něco zvláštního.

„Prozrazovaly jeho touhu po ženách. Vím, že byl na ženské, a to se později také potvrdilo,“ uzavřela s úsměvem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

namoroman ( 6. prosince 2013 21:30 )

Píšeš jako David Duke

namoroman ( 6. prosince 2013 21:24 )

Jsou.To jistě!Cigáni také!Každý si hájí svoji rasu.Asi je to přirozené.Ale nemorální.Nenávist z takových důvodů je ubohá a nedůstojná pro ty kteří ji v sobě nosí

mandat ( 6. prosince 2013 21:08 )

Byl clenem jedne bandy, co v 50 a 60 letech terorizovala a zabijela bile osandniky.Sedel v base , protoze byl kriuminalnik.Pozdeji vse diky propagande proti rasismu otocil a ted je oslavovan a za co vlastne sedl v kriminale, o tom se uz nemluvi a nic nevi. Okradal sve lidi, znicil celou zemi. Za 20 let se mu podarilo JAR dostat na uroven Somalska.Pritom dostavali miliardy ze vsech stran. Kde jsou ty penize ?????????

mandat ( 6. prosince 2013 21:04 )

Presne tak. Kriminalnik, vrah, rasista a parazit. Znicil celou JAR.O zemi se nestaral, utratil s ***ma a s jeho celou rodinou vsechny penize, co dostali na podporu a rozvoj nove zeme. Normalne by mel skoncit v base a ne ho jeste oslavovat. Byl to bandita cely zivot.

mandat ( 6. prosince 2013 21:02 )

Tak diky komunistum a jejich propagande Mandela zil. Dostaval dokonce z fondu solidarity zemi RVHP penize.Takze s komunistama ma dost spolecneho.Zvlaste v 60 a 70 letech byl dost podporovan.

Zobrazit celou diskusi