Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Masakr v JAR: Policie postřílela stávkující z platinových dolů

Autor: ČTK, jaj - 
17. srpna 2012
10:22

V jihoafrickém dole na platinu poblíž Johannesburgu došlo ke střetu stávkujících dělníků a policistů. Dělníci byli ozbrojeni mačetami a tyčemi. Těžce ozbrojené pořádkové jednotky začaly pálit do útočících stávkujících. Příčinou stávky jsou požadavky na vyšší platy.

UPOZORNĚNÍ: ZÁBĚRY JSOU DRASTICKÉ

Záběry pocházejí ze středy 16.8. Dle tamějších médií zemřelo při tomto incidentu až 18 lidí. Stávka v dole největšího světového producenta platiny Lonmin trvá už více než týden. Horníci požadují zvýšení platů.

K dalšímu krveprolití došlo ve čtvrtek. Při něm přišlo o život nejméně 30 lidí. Policie začala střílet v odpoledních hodinách na ozbrojené horníky poté, co se stávkující odmítli rozejít po ultimátu zaměstnavatele, aby obnovili práci. Lonmin jim zároveň pohrozil hromadným propuštěním.

Mluvčí policie Dennis Adriao tvrdil, že pořádkové síly neměly na vybranou. "Policie byla podlým způsobem napadena skupinou, která použila nejrůznějších zbraní, včetně střelných," prohlásil. Incidentu prý předcházelo několikahodinové vyjednávání.

Stávka v dole Marikana donutila Lonmin zastavit produkci v celé Jihoafrické republice. Od začátku stávky se akcie společnosti Lonmin propadly o 13 procent.

vylizanaprdel ( 17. srpna 2012 19:39 )

to je taky nápad, brát nože tam kde se bude střílet

dafadaf ( 17. srpna 2012 18:46 )

Cau

Zobrazit celou diskusi