Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Na Slovensku hořel hrad, kde se točila slavná česká pohádka

Video se připravuje ...
Autor: evak, mivr, INT, ČTK - 
10. března 2012
19:04

VIDEO: Slovenský hrad Krásna Horka ze 14. století, který leží nedaleko Rožňavy v Košickém kraji a kde se natáčela například známá česká pohádka Václava Vorlíčka Král sokolů, skoro lehl popelem! Požár se rychle rozšířil i do okolního lesa.

Příčinou byla pálení trávy pod hradem. Ve vesnici byla okamžitě vyhlášená mimořádná situace, každý se měl zapojit do záchranných prací. Povolaní vojáci a dobrovolníci se snažili vynést co nejvíce cenných historických předmětů.

Místní obyvatelé jsou v šoku

Středověkému hradu Krásna Horka nad východoslovenskou obcí Krásnohorské shořela celá střecha objektu a část interiéru. Většinu vystavených předmětů podle ministra kultury Daniela Krajcera oheň ale nezničil. Přesný rozsah škod bude známý až po prozkoumání stavby. Oheň, který se patrně rozšířil při neopatrném vypalování trávy, dostali hasiči pod kontrolu.

"Je to tragédie, horní část hradu i s exponáty shořela. Naštěstí většina sbírkových předmětů a depozitář zůstaly nepoškozeny," uvedl Krajcer na internetové sociální síti.

V národní kulturní památce ze 14. století si návštěvníci mohli prohlédnout například původní hradní kuchyni, sbírku zbraní a brnění, jakož i historický nábytek včetně fotografií hradního interiéru z přelomu 19. a 20. století.

Požár vypukl okolo 13.30 hodin po skončení prohlídky pro veřejnost. Oheň podle hasičů přeskočil na dřevěnou šindelovou střechu hradu při neopatrném vypalování trávy v okolí stavby. "Na sto procent můžeme potvrdit, že požár se rozšířil z vypalování trávy. Původně nás totiž volali k zásahu k tamní osadě," citoval portál Sme.sk Stanislava Petiho z hasičského sboru v nedaleké Rožňavě.

Do boje s ohněm se zapojilo 35 hasičů s deseti cisternami. Práce jim komplikoval špatně dostupný terén na hradní vrch. Armáda vyslala na místo vrtulník s vodním vakem na hašení lesních požárů. Požár se podařilo uhasit okolo 15.15 hodin.

Místní obyvatelé, kteří požár sledovali, ho považují za těžko uvěřitelnou zkázu. Stejně se vyjadřují i další čtenáři v diskusích na hlavních slovenských zpravodajských portálech. "Je to hrozné. Nic podobného jsem v životě neviděla. Na ten hrad se jezdili dívat lidé z celého světa. Snad se podaří zachránit aspoň něco," řekla svědkyně.

První písemná zmínka pochází z roku 1333, v roce 1961 se stal národní kulturní památkou. V historii ho vlastnily tři významné rody Mariássyové, Bebekové a Andrássyové. Gotický palác na hradě, kde se natáčela pohádka Král Sokolů, byl navíc teprve nedávno zrekonstruován a znovuotevřen byl na konci loňského dubna.

rudyptak48 ( 11. března 2012 10:38 )

Fic(k)o vyhral voľby, a už nám opálení Slováci zakladajú vatry slovanskej vzájomnosti a sociálnej podpory.

honzina ( 11. března 2012 09:04 )

honzina ( 11. března 2012 09:04 )

SUPER SUPER SUPER

dr.x.crement ( 11. března 2012 01:16 )

Co je to za papírový hrad,který nevydrží vypalování trávy? Nehodil tam spíš nějaký návštěvník vajgla?

dudinka ( 10. března 2012 23:59 )

Taky to nechápu...

Zobrazit celou diskusi