Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kluk nebo holčička? Rodiče odmítali pět let prozradit pohlaví dítěte

Autor: INT, lm - 
22. ledna 2012
09:48

Netradiční způsob výchovy dítěte zvolili Beck Laxton (46) a Kieran Cooper (44)z Sawstonu v Anglii. Ze strachu, že stereotypy o pohlaví ovlivní vývoj jejich dítěte Sashy (5) se rozhodli stereotypy z jeho života odstranit. Vychovávali ho jak jako holku, tak jako kluka a okolí odmítali pohlaví prozradit.

Od momentu, kdy se Sasha narodil byli rodiče Beck Laxton a Kieran Cooper jak na trní, aby svého syna nezkazili předsudky spojenými s pohlavím. A tak mu dali volnou ruku. Mohl se oblékat, jak chtěl - do šatů i klučičích věcí. Když vyrůstal hrál si jak s legem a autíčky, tak s panenkami.

Lidem v okolí pohlaví rodiče nesdělili. O tom, že mají syna věděli jen blízcí přátelé a rodina."Chtěla jsem se vyhnout stereotypům," vysvětlila Beck. "Stereotypy jsou v podstatě hloupé. Proč musíme pořád škatulkovat lidi?"

Lidé o jejím počínání ale smýšlí jinak. Americký dětský psychiatr Dr. Harold Koplewicz je znepokojen tím, jak se mohli rodiče tak zmýlit. Řekl: "Když se dítě narodí, nejsou nepopsanou tabulí. Narodí se s ženským, či mužským mozkem. Proto existuje důvod, proč necháváme kluky hrát si drsně a zároveň, proč se holkám lépe a rychleji vyvíjí komunikační schopnosti."

e.44 ( 22. ledna 2012 21:58 )

Jo, jasně, děti doma, nebo při blbnutí s kamarádama na sebe navlíknou cokoliv. Ale nechoděj v tom normálně ven. Nejdou ven jednou oblečený jako kluk, jindy jako holka. A neni to ani tak o sexuálním cítění, jako o uvědomění si sama sebe. A to hlavně v dětském kolektivu. Ve 2-3 letech už děti mezi sebou bezpečně poznají kdo je kluk a kdo je holka. Viděj všude kolem sebe, jak se kluci a holky oblíkaj. Toho Sašu snad museli držet stranou od ostaních dětí, jinak by se určitě stal cílem jejich posměchu. Ať už byl izolovanej od dětí, nebo ne a posmívaly se mu kvůli oblékání, tak to je další věc co musela poznamenat jeho psychiku. Jaká je asi pravděpodobnost, že zrovna tenhle kluk se narodil ve špatném těle? Mizivá. Ale to jak ho vychovávali, a je zjevné, že máma na něj byla pyšná, když na sobě měl dívčí oblečení, což je na fotkách jasně vidět, ho s velkou pravděpodobností muselo poznamenat. Neni normální vychovávat dítě jako by žilo v nějaké fiktivní ideální společnosti, místo vychovávat ho pro život ve společnosti v které žije. Zkrátka podle mě mu v hlavě udělali parádní zmatek z kterého se hned tak nevzpamatuje a celé to může mít následky pro jeho další život a může to u něho védst k určitým "zvláštnostem" v dospělosti v jeho sexuálním životě.

anka ( 22. ledna 2012 21:11 )

ja si myslim, ze ho nechali oblekat si co chtel....moji kluci behen 2-3 let taky na sebe navlikali moje boty a saty....detska sexualita neboli sexualni citeni se vyviji kolem 4 roku...

gevi ( 22. ledna 2012 19:00 )

Ono ani tak nejde o "škatulkováníů. Myslím, že normální dítě má v sobě geneticky zakódované pudy a instinkty svého pohlaví. Jistě, můj vnouček klidně vajde na nákup s kočárkem a vnučka chodí na hokej. Jenže on si je plně vědom, že je kluk a dává to dostatečně najevo, i když jsou mu teprve čtyři. Není dobré zbavovat dítě vědomí identity svého pohlaví. Je to svým způsobem prznění jeho duše. A už vůbec nevím, jak to myslíte s "nesmyslnými normami".

gevi ( 22. ledna 2012 18:43 )

Jako u Cimrmanů.

anka ( 22. ledna 2012 17:54 )

ja myslim, ze dite si vybira samo, co si chce obleci...ja si pri tom vzdycky vzpomenu na hovory se svym kamaradem, ktery podstatnou cast sveho zivota tajil svuj problem, ze je vlastne zena narozena v muzskem tele.......ze kdyby mohl od malicka vyrustat "svobodne", jak by to podstatne zmenilo jeho zivot a kolik problem by mu ubylo...

Zobrazit celou diskusi