Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tymošenková míří do trestanecké kolonie: Tvrdá práce a 8 žen na cimře

Autor: INT, simao - 
6. ledna 2012
11:16

Trestanecká kolonie poblíž Charkova je jedním z nejdrsnějších míst, na které mohla ukrajinská justice Juliji Tymošenkovou (51) poslat. Pamatuje ještě Stalina, podmínky se tu od té doby ostatně příliš nezměnily. Tvrdá práce, sedm spoluvězeňkyň na cele a do komfortu hodně daleko. A žádné zacházení v rukavičkách. Někdejší ukrajinská politická ikona si prožívá hluboký pád na dno se vším všudy. A to má ve vězení strávit celkem sedm let.

Daňové úniky, krádeže, nejasné a zatajované příjmy - někdejší premiérce Julii Timoschenkové to kyjevský soud v říjnu 2010 pěkně nasčítal a šoupl jí do lochu na sedm let. Její politický odpůrce, ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, však přesto spokojen není. Zasloužila by prý trest ještě vyšší!

Vězeňský mundúr, všudypřítomné kamery, šití a samotka bez oken

Pobyt v ženském táboře Katschanowka, 450 km na východ od Kyjeva, však není žádný med. Julija to poznává na vlastní kůži, žádné speciální zacházení jí zde nečekalo.

Stejně jako dalších osm stovek vězeňkyň tak tráví čas na celách po osmi, kde veškeré její pohyby sledují všudypřítomné kamery (včetně toalet), a nebo tvrdou prací. Nejčastěji šitím. Pokud však někdo zlobí, šoupnou ho na samotku - do malé buňky bez oken.

Julija prý navíc trpí zdravotními obtížemi - jen velmi obtížně snesitelnými bolestmi zad. "Jak vůbec může přežít pobyt v trestanecké kolonii, je pro mě záhadou," nechal se slyšet jeden z aktivistů, protestujících proti jejímu zatčení v Kyjevě. Rozdmýchává i spekulace o politickém podtextu jejího odstranění.

Její matka se nyní ohrazuje i proti následnému zacházení. Už jenom na tom, že byla Julija do věznice přepravena pohodlným minibusem, prý nebylo nic pravdy. A co teprve tvrdé vězeňské podmínky.

abyss ( 6. ledna 2012 15:11 )

Zvonění klíči bylo pouze kulisou, ne hybnou pákou dění. Stavěním kulis se také nic nevyřeší.

abyss ( 6. ledna 2012 15:09 )

Ať hledám, jak hledám, stále nic.

husqarnowicz ( 6. ledna 2012 14:33 )

Nebudu Ti radit, koho volit. Nejlépe je nejprve si říci, koho nevolit. V tomhle mám již naprosto jasno. Budu volit ty, kteří nejsou spojeni s žádnými aférami a kteří se po listopadu 1989 nepodíleli na žádných tunelech a okrádání státu a ožebračování národa. Kdo hledá, najde, chce to jen trochu popřemýšlet. Nejhorší eventualitou hned po hlasování pro současnou vládní verbež je nejít k volbám.

abyss ( 6. ledna 2012 13:45 )

Koho by jsi chtěl volit? Zloději a grázlové jsou ve všech současných politických stranách. Toto se u voleb nevyřeší.

blooroses ( 6. ledna 2012 12:38 )

Nepodceňuju. Nedávná i starší historie mi dává za pravdu. Navíc se češi, snad instinktivně, v souladu se svojí náturou, dokonce radikálnímu řešení přímo bráněj. Jak nějaká vůdčí osobnost vystrčí růžky a dá naději na změnu, tak jí ruku v ruce s nenáviděnou vládou okamžitě zadupou do země.

Zobrazit celou diskusi