Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Finští hackeři opět útočí: Uniklo 73.000 přihlašovacích údajů

Ilustrační foto. Hackeři napadli finské databáze na zdravotnických portálech
Ilustrační foto. Hackeři napadli finské databáze na zdravotnických portálech  (Autor: ČTK)
Autor: evak, ČTK - 
28. listopadu 2011
22:13

Finsko čelí dalšímu rozsáhlému úniku osobních dat na internetu. Na web se nyní dostalo přes 70.000 přístupových údajů k účtům na lékařských a zdravotnických portálech.

Předpokládá se, že útočníkům se podařilo prolomit ochranu na fóru webu Helistin.fi, odkud poté z databáze získali odhadem 73.000 přihlašovacích jmen a hesel od spřízněné skupiny lékařských a zdravotnických portálů. Prolomená stránka byla dočasně uzavřena.

Expert Antti Kiuru z finského krizového týmu počítačové bezpečnosti CERT-FI označil poslední ze série úniků osobních dat ze vážný, protože u řady ovládnutých účtů jsou uvedeny e-mailové adresy včetně příslušných hesel.
V listopadu se na web dostaly čísla sociálního pojištění, soukromé adresy, telefonní čísla nebo emailové adresy o více než 16.000 Finech. Policie to označila za jeden z největších úniků v této severské zemi, kde byly dosud podobné případy vzácné.

Získaná data je možné zneužít mimo jiné k takzvané krádeži identity, kdy se podvodník může vydávat za nic netušícího člověka a jeho jménem nakupovat zboží či služby nebo maskovat kriminalitu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi