Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Delfíní samička přišla o ocas, dostala protézu

Autor: INT, shp, mivrk - 
14. října 2011
22:56

Snad žádný delfín toho nezažil na celé planetě tolik jako Winter (5). Ocas této samičky mořského savce se při plavání na pobřeží Floridy zachytil do krabí pasti a po záchraně lidmi mu musela být amputována ploutev. Tehdy jí přitom byly jen dva měsíce! Tým expertů vedený odborníkem Kevinem Carrollem, specialistou na protézy, jí ale vyrobil ploutev umělou.

Dojemný příběh se dotknul mnoha lidí, kteří se jen hrnuli do neziskového akvária Clearwater Marine, aby mohli Winter vidět na vlastní oči. Její příběh dokonce zaujal filmové tvůrce, takže o savci natočili snímek Můj přítel delfín, ve kterém hraje i hollywoodský herec Morgan. Vytvořena podle ní byla také videohra.

Životní osud Winter navíc pomohl i mnoha lidem! Carroll totiž speciálně pro ni vytvořil gel, který zklidňuje kůži v místě, kde se stýká s protézou. Ten samý gel nyní pomáhá stovkám lidských pacientů po amputaci.

Protéza Winter je tvořena z největší části ze silikonu. Jde o její pohyblivé části. Spoje na umělé ploutvi drží plastem. O to, aby protéza Winter nedřela, se stará speciální gel, který jí ošetřovatelé natírají na místo, kde jí byla zraněná část těla amputována. Gel je natolik účinný, že se začal používat i u lidí!

kuzatt ( 15. října 2011 00:57 )

Dementi z Blesku zase nezklamali Natocili snimek, Muj pritel delfin ve kterem hraje i hollywodsky herec Morgan> ???? Jeste ze tam nehraje Captain Morgan!

Zobrazit celou diskusi