Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Americká apokalypsa: Hurikán zničí New York?

Autor: INT, pf, zufk - 
26. srpna 2011
17:16

Americké pobřeží se chystá na příchod apokalypsy! Pohotovost kvůli očekávanému úderu hurikánu Irene vyhlásilo už šest států. Asi největší strach z příchodu katastrofy zažívá jedno z nejlidnatějších měst – New York. Starosta Michael Bloomberg už dal pokyn k vyklizení nemocnic a několika dalších budov.

Hurikán se blíží na východní pobřeží Spojených států směrem z Bahamských ostrovů. Podle britské zpravodajské stanice BBC je nyní ve stavu pohotovosti celkem šest států – mezi nimi Severní Karolína, Maryland, Virginia, New Jersey a New York. Ohrožena jsou např. města New York, Washington a Boston.

„Všechny odpovědné složky státu se musejí připravit na jakoukoli mimořádnou situaci, kterou může úder hurikánu Irene vyvolat,“ prohlásil guvernér státu New York Andrew Cuomo. Přírodní pohroma, která způsobila obrovskou spoušť v karibské oblasti, má dorazit do Severní Karolíny už v sobotu. Podle předpovědi tentokrát smršť zasáhne právě státy, které hurikány nepostihují často.

Očekávání ničivého vzdušného víru se projevilo i problémy v dopravě. Dispečeři zrušili první vlakový spoj, jednalo se konkrétně o linku mezi Washingtonem a pobřežím. Na úder pohromy se připravují také letecké společnosti – o víkendu se totiž očekává masivní rušení letů.

Opustit své pozice musely i vojenská plavidla, jejichž posádky dostaly příkaz vyplout z pobřeží na otevřené moře. „Máme informace, že vítr bude příliš silný a vlny nebezpečně vysoké. Proto nemůžeme nechat lodě v přístavu,“ cituje server BBC admirála Daniela Hollowaye, který flotile velí.

Ve městě New York lze podle meteorologů počítat s větrem o rychlosti až 177 kilometrů za hodinu. Starosta megapole proto vyzval obyvatele na pobřeží, aby opustili své domovy s dostatečným předstihem před příchodem pohromy.  „Počítejte s tím, že hromadná doprava v New Yorku už v sobotu nemusí fungovat. Na přetížených silnicích můžete mít problémy,“ varoval obyvatelstvo Michael Bloomberg.

solnareduard ( 13. ledna 2013 10:00 )

Slovo prevence a pud sebezáchovy je pro Ameriku pojem cizí. Proč?Jestli že nabízím a merickému velvyslanci v Praze k posouzaní záchranný systém v kterém lze přežít tornádo a podobné do rychlosti stupnice F5.tak je to cynik a nezastupuje zájmy svého lidu když na nabídku nereaguje Eduard.

pgga ( 28. srpna 2011 04:58 )

"chudaku"

pgga ( 28. srpna 2011 01:37 )

Kdo rekl kolik koupelen? Je to San Diego..HALOOOOO..

pgga ( 28. srpna 2011 01:36 )

"Zluty huby"...nemuzou utahnout NIC..jelikoz si tedy utahnou sami sobe..ale to ty nechapes...chudacku...vid? Nemas nic..jenom zavidis..nechapu proc pripominas kde bydlim atd? Jsi provokater..ale problem je v tom..ze v hlave jednoduse NIC>..vid ?...Ale...musim rict ze se vzdy pobavim..to je lepsi nekdy nez cable ATT(vis co to je? )..Takze dik!

pgga ( 27. srpna 2011 22:48 )

I have to say..it sure does sound good!

Zobrazit celou diskusi