Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zemřel vnuk Freuda Lucian (†88): Z Alžběty II. udělal muže!

Autor: Martin Melichar, evakk - 
23. července 2011
12:08

Jako model mu seděla britská královna Alžběta II. (85) či modelky Kate Moss (37) a Jerry Hall (55). Jeho malířská díla se vydražila za astronomické částky. Britský malíř německého původu a vnuk slavného psychoanalytika Lucian Freud (†88) zemřel ve středu po dlouhé nemoci v Londýně. Jeho celoživotním tématem byla realistická malba a od kritiků si vysloužil přezdívku nejposedlejší malíř masa.

Lucian Freud v minulosti rozděloval společnost. Pro jedny byl jeho nahý a detailní realismus příliš, ostatní ho oslavovali jako malíře, který mistrně kombinuje barevné tóny. Freud se postupně stal mistrem portrétů. S rodinou emigroval před nacisty do Anglie, kde zůstal až do své smrti. Jako jednadvacetiletý měl již svou první výstavu. Proslul především tím, že nemaloval známé obličeje, ale především přátele nebo rodinné příslušníky.

Jednu z mála výjimek udělal v roce 2001, když namaloval britskou královnu. Obraz však vyvolal velký rozruch, Alžběta II. na něm totiž vypadá spíše jako muž. Freudovi kritici ho dokonce začali nazývat pornografickým umělcem.

Jeho nejslavnějším dílem je portrét tlusté nemocné ženy, která leží na gauči. Toto dílo koupil v roce 2008 na dražbě za více než půl miliardy korun ruský miliardář Roman Abramovič. „Je to jeden z největších umělců 20. a 21. století. Portrétům vtisknul tu pravou tvář – nemaloval pouze úspěšné obchodníky a hezké ženy, ale všechny druhy lidí,“ prohlásil o Freudovi dřívější umělecký kritik britského deníku The Observer William Feaver, který se s ním přes 40 let osobně přátelil.

Vedle uměleckého života budil rozruch i Freudův život osobní. Spekuluje se, že má desítky nemanželských dětí. V jednom z rozhovorů v minulosti se také přiznal, že se často zaplétal do rvaček.

Zobrazit celou diskusi