Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V továrnách na legendární Converse týrají dělníky!

V továrnách na Converse pracují dělníci, kteří jsou rozškrábaní do krve
V továrnách na Converse pracují dělníci, kteří jsou rozškrábaní do krve  (Autor: ČTK)
Autor: INT, mivr - 
14. července 2011
18:18

Za leskem velkolepého prodeje světově oblíbené značky Converse je bída dělníků, kteří v jejích továrnách pracují. Indonéští zaměstnanci jsou prý celí od krve a jejich zaměstnavatelé se o ně vůbec nestarají a nerespektují jejich práva!

Značka Converse, která spadá pod Nike, má hodně co vysvětlovat. Agentura AP zjistila, že dělníci jedné její indonéské továrny jsou nuceni pracovat v otřesných podmínkách. Prý jsou rozškrábaní do krve a nikdo nerespektuje jejich práva. Jejich vedoucí jim prý nadávají do prasat a slepic, což jsou pro lidi z muslimských zemí nejhorší nadávky, fackují je a házejí po nich boty.

V továrně pracuje okolo deseti tisíc zaměstnanců, převážně žen. Za hodinu si tam vydělají v přepočtu necelých devět korun. "Jsme bezmocní. Zbývá nám jen zůstat a trpět. Když se ozveme, propustí nás," řekla jedna z nich.

jahodove_ticho ( 14. července 2011 22:09 )

domorodci za pár kaček vyrobí, dá se na to nóbl logo a tady se mastí kapsa exkluzivitou. Tak to dělá 95% firem s hadrama a obuví

jahodove_ticho ( 14. července 2011 22:08 )

djaba ( 14. července 2011 21:54 )

Devět korun je pro ty lenochy dost , nebojte ,za pár neděl budeme za to samé dřít i tady.

husqarnowicz ( 14. července 2011 21:06 )

Takže se dá čekat, že Kalousek,Drábek,Nečas,možná i tunelnědek a podobná chamraď vyrazí vládním speciálem do Indonésie, aby se přiučili, jak lidem ve fabrikách zpříjemnit práci a ještě efektivněji je oškubat...

gevi ( 14. července 2011 20:29 )

Vyhrál jsem nějaké tisíce v televizní soutěži, tak jsem si koupil docela dobré kolo a další sportovní potřeby - funkční trika a dresy, běžecké boty, zimní funkční oblečení apod. Není to sice špičkové zboží, ale ani žádné šunty za pár korun, prostě solidní značky a někdy i špičkové značky(adidas, nike). VŠECHNO je made in China, Vietnam, Indonesia, Taiwan, Thailand. I to kolo je montované z asijských dílů. U nás postavily v devadesátých letech nadnárodní firmy haly, navezly tam stroje a zaměstnávají tisíce a návazně desetiisíce lidí. Až jim vzrostou náklady - zvýší se daně podnikatelům, jak to plánuje ČSSD, budou nuceni zvýšit platy - pak tady haly nechají, stroje odvezou a půjdou dál na východ. To není strašení, to je realita globalizovaného světa.

Zobrazit celou diskusi