Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mobil zavražděné dívky přivodil pád týdeníku News of the World

Autor: bali, INT - 
10. července 2011
09:04

Tuto neděli vyšel bulvární týdeník News of tle World naposledy. Plátek, který vlastnil magnát Rupert Murdoch, končí po 168 letech. Za koncem týdeníku stojí špinavé odposlechy, které vyšly na povrch v roce 2005. Týdeník napíchl mobil zavražděné Milly Dowler (†13), špehoval královskou rodinu, politiky ale i příbuzné obětí teroristických útoků.

"Jednoduše jsme ztratili svou cestu," zní vysvětlení, které dostali čtenáři týdeníku. "Není to to, co bychom chtěli a ani to, co bychom si zasloužili," uvedl Colin Myler šéf listu poté, co opustil budovu redakce naposledy.

Všechno začalo v roce 2005, kdy se dostalo na povrch, že královský reportér týdeníku nechal členy králvoské rodiny odposlouchávat. Byl odsouzen k odnětí svobody, ale týdeník se bránil, že reportér jednal na vlastní pěst.

Na to, že tomu tak nebylo upozornil deník Tle Guardian. Poukázal, že bulvární týdeník disponoval nelegálními odposlechy mobilu třináctileté Milly Dowlerové, jež byla unesena a zavražděna v roce 2002.

"Terčem soukromých vyšetřovatelů byli i ministři, poslanci, herci a sportovní hvězdy," napsal The Guardian. Podle jednoho policejního zdroje šlo o dva až tři tisíce mobilů. To všechno se už týdeníku omluvit nepodařilo a tudíž po slavné historii opouští svět tisku.

Zisk z posledního vydání nedělník věnuje na charitu. Aspoň částečně se tím chce omluvit za odposlechy, kvůli kterým skončil.

Proč nedělník končí

Skandál kolem nedělníku propukl v roce 2005, kdy policie zjistila, že reportér NoW Clive Goodman nechal odposlouchávat některé členy královské rodiny. Za odposlechy stál rovněž soukromý detektiv Mulcaire, který byl mimo jiné napíchnutý na mobil zavražděné dívky Milly. Oba byli odsouzeni k několikaměsíčnímu vězení.

O čtyři roky později vyšlo najevo, že nejčtenější nedělník odposlouchával další stovky, možná tisíce osobností veřejného života. Vrcholem byla informace z tohoto týdne, kdy list The Daily Telegraph napsal, že odposlouchávány byly také rodiny vojáků padlých v Iráku a Afghánistánu.

Zobrazit celou diskusi