Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chudák premiérka, dalajlama si jí spletl s mužem

Julia Gillardová dalajlamovi zamávala, ale setkat se s ním nechtěla. On si ji omylem spletl z mužem, tiše se tomu zasmál
Julia Gillardová dalajlamovi zamávala, ale setkat se s ním nechtěla. On si ji omylem spletl z mužem, tiše se tomu zasmál  (Autor: ČTK)
Autor: INT, bali - 
14. června 2011
20:00

Duchovní vůdce Tibetu dalajlama se v Austrálii dopustil faux pas. Odpovídal na otázku, jestli ho nemrzí, že se s ním nechtěla australská premiérka setkat. Dalajláma odvětil, že se s premiérem rád setká jindy.

"Pokud má váš premiér nějaký zájem o spirituální otázky, tak by bylo setkání s ním prospěšné. V opačném případě se ho nemám na co ptát. A také nevidím důvod od něj žádat nějakou radu," pronesl dalajlama před novináři v australském parlamentu.

"Od ní," řekl pak tiše dalajlamovi jeden z jeho poradců. "Ah, od ní," zopakoval se smíchem pětasedmdesátiletý dalajlama. Julia Gillardová se odmítla setkat tibetským duchovním vůdcem prý proto, že do Austrálie jezdí poměrně často.

Důvodem prý nejsou obchodní vztahy s Čínou

"Myslím, že tady byl čtyřikrát v posledních pěti letech. Někdy se setkal s premiérem, někdy ne," řekla a dodala, že Čína coby hlavní obchodní partner Austrálie v jejím rozhodnutí nehrála roli. Peking totiž dalajlamu, jenž nenásilně bojuje za autonomii Tibetu v rámci Číny, považuje za separatistu.

Dalajlami se zjevně nedotklo, že se s premiérkou nesetkal, ale tibetská rada zklamání neskrývala: "Kupodivu, premiérka si najde čas na to, aby si zaletěla do Sydney a setkala se s Oprah Winfrey, a běžně se setkává s čínskými představiteli a průmyslníky, ale nemůže si najít deset minut na dalajlamu."

Během současné návštěvy se dalajlama setkal kromě ministra školství také s šéfem Zelených Bobem Brownem a lídrem opozice Tony Abbottem.

dagma9 ( 10. prosince 2011 23:01 )

Dalajlama má opravdu výdrž a boj za svobodu pro Tibet jen tak nevzdá. Bohužel dnešní svět je založen na penězích ne na duchovních hodnotách.. a z duchvních hodnot se člověk nenají. V Austrálii je již po čtvrté,jasně není to jejich boj a obchod je obchod. Čína už ekonomicky ovládá ty nejdůležitější a největší země.. Asi se dalajlama bude muset opět reinkarnovat a bojovat za svobodu Tibetu a proti Číně v novém životě protože v tomhle se mu to zřejmě už nepovede.

andrea68 ( 10. prosince 2011 16:19 )

 Vypadá to, že dalajlama je zase oproti Havlovi poloslepý a může být rád, že ona ho nepovažovala za plešatou ženskou v dlouhých šatech.

Zobrazit celou diskusi