Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zraněný voják měl v břiše neodpálenou raketu

Autor: bali, INT, mivrk - 
31. května 2011
20:12

Zázrak, tak se dá popsat příběh vojáka Channinga Mossa (23), kterého v Afghánistánu zasáhla raketa. Zaklínila se mu do břicha, ale nevybuchla. Kamarád z jednotky mu pak zachránil život.

Američan Mossa byla na klasické hlídce v provincii Paktika ve východním Afghánistánu, když v tom jeho jednotku náhle přepadli. 24 mužů jelo v konvoji pěti obrněných vozidel a jednoho pick-upu, když je zasáhla střelba.

Pick-up explodoval a vojáka Mossa zasáhla bomba přímo do břicha. „Cítil jsem, jako kdyby ve mně něco bylo. Podíval jsem se dolu a uviděl raketu,“ vzpomíná na těžké momenty voják. Miniraketa velikosti kriketové pálky se mu zasekla do boku.

Zdravotník, který s ním jel v autě, mu okamžitě obvázal rány a deaktivoval raketu, aby nevybuchla. Když ho nakládali do vrtulníku, který ho měl odvézt na operaci, zdravotník neprozradil, že má voják v těle raketu, jelikož vojenské nařízení zakazuje transportovat vojáky, kteří by mohli ohrozit transport.

Mossu nakonec odvezli do nemocnice, kde zjistili, co se vlastně stalo. Nakonec ho operovali a podařilo se jim ho zachránit. Po několika operacích a dlouhotrvající rehabilitaci už může opět chodit.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi